Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tenger mélyén találták meg a megoldást a szuperbaktériumok ellen

A tenger mélyén találták meg a megoldást a szuperbaktériumok ellen

Új antibiotikum-vegyülettel állt elő az Argyll nevű cég, amely véleményük szerint számos olyan baktérium leküzdésére lesz alkalmas, amik egyébként rezisztensek a gyógyszeres kezelésekkel szemben - számol be a felfedezésről a BBC.

Az egyesült királyságbeli Oban-hoz közeli Dunstaffnage-ben található Auquapharmon a tengeri élőlények kutatása közben fejlesztették ki az új vegyületet. A biotechnikai vállalat szerint az új komponens hatékonyan képes felvenni a harcot a Clostridium difficile, a Staphylococcus és a Streptococcus nevű baktériumok ellen.

A kutatók az AQP-182 nevű vegyülettel álltak elő, miután több mint tízezer tengeri mikroorganizmust vizsgáltak át, amelyek különböző fertőzések ellen és gyulladáscsökkentésre is alkalmas tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az Aquapharm igazgatója, Dr. Tim Morley elmondta: 'a természetes anyagok adatbázisának átvizsgálása során 16 olyan új vegyületet azonosítottunk, amelyek teljesen újszerű és változatos kémiai osztályokba tartoznak'.

A legkorszerűbb AQP-182 nevű vegyület ígéretes farmakológiai és farmakokinetikus jellemzőivel új reményeket ad a nehezen kezelhető rezisztens bakteriális fertőzések kezelésében.

Az AQP-182 klinikai kísérletei várhatóan 2013 második felében kezdődhetnek meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:47, szombat | Életmód

Balla Eszter kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Balla Eszter, a 6SZÍN társulat jelöltje kapta idén a Kaszás Attila-díjat, amelyet pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban vett át.

2024. Augusztus 31. 08:39, szombat | Életmód

A világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választották a Bakony-Balaton-felvidék egykori vulkáni mezőjét

A Nemzetközi Földtudományi Unió (IUGS) a világ legjelentősebb 200 földtani örökségi helyszíne közé választotta a Bakony-Balaton-felvidék plio-pleisztocén kori freatomagmás monogenetikus vulkáni mezőjének fordított tájképét

2024. Augusztus 29. 13:42, csütörtök | Életmód

Megkezdődött a szarvasnász, országszerte zeng az erdő

Alkonyattól pirkadatig zeng az őszi erdő, megkezdődött a gímszarvas bikák násza.

2024. Augusztus 28. 14:07, szerda | Életmód

Körültekintést kér a borkészítőktől a Nébih a mustgáz miatt

Elkezdődött a szüreti időszak, a borkészítőknek figyelniük kell a pincéikben a mustgázképződés veszélyeire - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.