Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Január 29. 09:53, péntek | Helyi

HÁLÓZATI VESZTESÉGEK ÉS ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEK CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGEI AZ ÉDV ZRT. REGIONÁLIS VÍZELLÁTÓ RENDSZERÉBEN

 HÁLÓZATI VESZTESÉGEK ÉS ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEK CSÖKKENTÉSI LEHETŐSÉGEI AZ ÉDV ZRT. REGIONÁLIS VÍZELLÁTÓ RENDSZERÉBEN

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. 2015 decemberében megvalósította a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” tárgyú pályázati kiírás keretében az 576 millió forintos összköltségvetésű beruházását, a Magyar Állam és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. az Oroszlány-Kisbér regionális vízellátó hálózatán 2014.01.01. és 2015.12.31. között valósított meg kutatás-fejlesztési projektet, melynek eredményeképpen egy intelligens, online nyomás menedzsment rendszert fejlesztett ki. A szakág vezető technológiáinak együttes működésével – szoftver- és hardver megoldások együttes alkalmazásával – a létrehozott integrált üzemirányítási, üzemfelügyeleti rendszer célja, hogy az iparági szolgáltatás egyes részterületeinek problémáit megoldó rendszereket egységbe foglaltan kezelje. A társaság a régió meghatározó víziközmű szolgáltatójaként elkötelezett híve a gazdaságos és környezetvédelmi célú fejlesztéseknek, mely megvalósított projektje tekintetében is fontos elem volt.
A fejlesztés középpontjában a veszteség-, és költségcsökkentés állt, ahol a kifejlesztett rendszer figyelembe veszi az áttekinthetőséget, a gyors kiértékelést, az üzemzavarok - és a problémás területek időben történő felismerését, a nyomás és áramlásviszonyok időbeli változását, megfigyeli a kritikus pontokat. További feltételt jelentett, hogy kezelése ne feltétlenül igényeljen speciális szaktudást, ugyanakkor szakemberek számára biztosítsa a lehetőséget elemzésekre, átfogó hatástanulmányok készítésére, hatékony tervoptimalizálásra és költség-szimulációra.
A kutatás eredményeként előálló új adatátviteli protokollok, rendszer- és algoritmusok kombinációja olyan új üzemviteli ellenőrzési lehetőségeket teremtettek meg, melyek a valós idejű fogyasztói adatok alapján egyértelmű jelzéseket tudnak adni a hálózatot érintő szivárgásokról, csőtörésekről, illetve a szükséges beavatkozásokról.
A kifejlesztett rendszer támogatja a vízi-közmű hálózatok hidraulikai teljesítőképességének, vízminőségének, működésbiztonságának javítását, ezzel egy időben az üzemeltetési költségek, a vízveszteségek, a veszteségi kockázatok és a fogyasztói panaszok a csökkentését.
A nyomás csökkentésével a vezetékhálózatot érő alacsonyabb stressz miatt csökken a csövek
elhasználódása, jelentősen csökken a csőhálózati meghibásodások száma, csökken a vízveszteség ezzel együtt az energiafelhasználás. A hálózatkezelő rendszer a beépítésre kerülő nyomáscsökkentők segítségével a hálózati nyomást a szükséges és elégséges szintre tudja csökkenteni, amellyel az úgynevezett hálózati alapveszteség az állandó szivárgás is mérsékelhető. A nyomásmérők adatait felhasználva csőtörések esetén a betáplálási pontoknál szintén csökkenthető a nyomás, ezzel a csőtörés okozta másodlagos károkat lehet urbánus környezetben mérsékelni. A kisebb hálózati nyomás, villamos energia megtakarítással jár együtt, mivel a szivattyúk kisebb kapacitáson és fordulatszámon járnak, tehát additív hatásként erősíti a költségcsökkentő szerepet. A vízigényeket követő nyomásszabályozás lehetővé teszi, hogy a nyomást a nap bármely szakában a fogyasztói igények kielégítési szintjén legyenek tarthatóak.
Az ÉDV Zrt. a hazai víziközmű szakemberképzéshez hozzájárulva, offline szimulációs lehetőséget biztosított a felsőoktatási intézmények számára, egyúttal az elkészült rendszert az iparági szolgáltatók részére is elérhetővé teszi, akik a jövőben kisebb költséggel és – munkaidő ráfordítással adaptálhatják a kész megoldásokat.

Címkék: ÉDV Zrt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.