Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Közérdekű

Időben készüljünk fel a téli közlekedésre

Az őszi-téli időszak tudatos felkészülést igényel a közlekedésben. Az ősz beköszöntével megváltoztak a közlekedési viszonyok, rövidebbek lettek a nappalok, esőáztatta utak, ködös szakaszok lettek a jellemzők, melyek növelik a közúti balesetek kockázatát. 

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően készítse fel járművét a megváltozott körülményekre, és legyen önmaga is tisztában azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek. 

A hetek előre haladtával egyre korábban sötétedik, látás útján nehezebbé válik a közlekedéshez szükséges információk megszerzése, ezért gyakrabban kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért fontos a világító berendezések folyamatos tisztán tartása, az izzók cseréje, és tartalékizzók beszerzése. A fényszórók tisztán tartása nem csak azért szükséges, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőt ne vakítsunk el. Sokan ugyanis nem tudják, hogy a szennyezett fényszóró felületek esetenként vakító hatást idézhetnek elő. 

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég, hiszen a jól működő és „csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei. 

A megváltozott látási és útviszonyok – különösen esős időben, ill. ködben – más járművezetői magatartást követelnek. Nagyobb követési távolságot kell tartani az ilyenkor igen gyakori utoléréses balesetek, azaz „koccanások” elkerülése érdekében. Általában lassúbb haladás és óvatosabb, körültekintőbb közlekedés szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket. 

Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra (lakott területen belül és kívül egyaránt), mindenkor biztosítani kell a gyalogosok elsőbbségét a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, és fokozott figyelemmel kell lenni a figyelmetlenül az úttestre lépőkre. A gyermekek különösen az iskolák környezetében vannak nagyobb veszélynek kitéve. Nem árt tudni, hogy esős-szeles időben a gyalogosok általában kevésbé körültekintők, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon - mielőbb célhoz szeretnének érni. Sajnos esős időben gyakran képződnek „pocsolyák” az utak felszínén, ezért esős időben fokozott figyelemmel, és amennyiben lehetséges, a pocsolyák kikerülésével, továbbá a haladási sebesség csökkentésével kell vigyázni a gyalogosokra.

Különösen ősszel sokat emlegetjük a „látni és látszani” szókapcsolatot. A fényvisszaverős dzseki, fényvisszaverő karszalag, matrica láthatóvá tesz, megvédhet. Lakott területen kívül mind a kerékpárosoknak, mind a gyalogosoknak éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő ruházatot kell viselni. A fényvisszaverő anyagok és prizmák nem helyettesíthetik a világítást, de növelik a láthatóságot, és ezzel a biztonságot. Egy fényvisszaverő prizmát már 100 - 200 méterről észre lehet venni. A fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék viselete, valamint a jól működő világítás esetén a gyalogosok és a kerékpárosok sötétben is jól láthatóvá válnak.

Ősszel általában a munkába menet ideje is nő, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A késéseket soha ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, mert ezzel szükségtelenül és aránytalanul nagy veszélybe hozzák magukat, családtagjaikat, valamint más közlekedők testi épségét és életét. A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, valamint mások értékeire, mint ahogy azt másoktól a maguk vonatkozásában elvárják.

Ha a fenti tanácsokat megfogadva közlekednek, ezzel már sokat tettek a baleset-megelőzés érdekében. Valamennyi közlekedő biztonsága érdekében kérjük, figyeljenek egymásra, legyenek partnerek a közlekedésben és tartsák meg a közlekedési szabályokat.