Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2016. Május 03. 07:50, kedd | Belföld
Forrás: mti

1700 gazda jelentette fagykárát eddig

1700 gazda jelentette fagykárát eddig

Hétfőig 1700 gazdálkodó jelentette be tavaszi fagykárát, összesen mintegy 9200 hektárnyi területen, de ez a szám valószínűleg nőni fog még

- mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.
Feldman Zsolt emlékeztetett: a gazdáknak 15 napjuk van a fagykár jelzésére. A rövid határidőt azzal indokolta a helyettes államtitkár, hogy ne lehessen fagykárra hivatkozva egy későbbi gazdálkodási hibából fakadó rossz termést kompenzálni közpénzből.

A kárenyhítési alap 24 milliárd forintos keretéből kaphatnak forrásokat tavaszi fagykáraik miatt a gazdák. A támogatást a gazdasági év lezárása után kapják majd, amelynek feltétele - az uniós szabály értelmében -, hogy a veszteség eléri-e a 30 százalékot. Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy érdemes minden kárt bejelenteni, mert a károk összeadódnak.

A helyettes államtitkár nem gondolja, hogy a magyar gyümölcsültetvények fele odaveszett volna. Van, ahol súlyosan károsodtak a területek, azonban az idei áprilisi fagy mozaikszerű volt, különböző mértékű kárt okozva a Kunsági borvidéktől a Nyírségig - ismertette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.