Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2022. Október 10. 06:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

2010-hez képest háromszor annyi településen van bölcsőde ma Magyarországon

2010-hez képest háromszor annyi településen van bölcsőde ma Magyarországon

2010-hez képest háromszor annyi településen működik ma bölcsőde Magyarországon, ezek kétszer annyi férőhelyet biztosítanak - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén, ahol új bölcsődét adott át.

Beneda Attila hozzátette, hogy Magyarországon öt éve a hagyományos mellett családi, mini-, és munkahelyi bölcsődéket is lehet építeni. A térségben mind a négyfajta bölcsőde nyitására volt, van lehetőség - jegyezte meg az államtitkár.

Ma már ötből négy várt gyermek megszületik, míg 2010-ben ötből csak három - emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, a kormány segít abban, hogy a szülők szabadon dönthessenek arról, visszamennek-e dolgozni.

Fontos, hogy a családok el tudják a gyermekeiket helyezni, biztonságos és lehetőség szerint olyan környezetbe, amely a gyermekek épülését szolgálja - hangsúlyozta.

Beneda Attila úgy fogalmazott: "a családok megerősítésén keresztül vezethet az út a nemzet megerősítéséhez, és a nemzet megerősödésével van esély nemcsak a mostani válságos időszak leküzdésére, hanem a boldogulásra is".

Papp Tibor, a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke ünnepi köszöntőjében megköszönte a szülők bizalmát, és annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a gyermekek vallásos környezetben, a görögkatolikus egyház által fenntartott intézményben "nőhetnek bele az életbe", így szerinte az egész világnak hasznos polgárai lehetnek.

Seszták Miklós, a térség KDNPS-s országgyűlési képviselője ünnepi beszédében elmondta, az a kormányzati program, amelyet 2010 óta valósítanak meg, abban próbál segíteni, hogy ne csak a középiskolai, hanem az óvodai és bölcsődei élmények is meghatározóak legyenek az emberek életében.

Máté Csaba parókus megköszönte a kivitelezők, a kormány és mindenkinek a munkáját, aki azért dolgozott, hogy megépülhessen a bölcsőde. Az MTI kérdésére elmondta: a fényeslitkei Szent Miklós Bárkája Görögkatolikus Munkahelyi Bölcsőde a kormány 72 millió forintos támogatásával és a görögkatolikus egyházközösség csaknem ugyanennyi saját forrásából épülhetett meg. A 270 négyzetméteres, megújuló energiaforrásokra támaszkodó intézmény 24 férőhellyel, három csoportban fogadja a gyermekeket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest