Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 28. 11:51, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: tata.hu

25 éves jubileumukat ünnepelték az aikidósok

25 éves jubileumukat ünnepelték az aikidósok

25 év nem kevés egy ember életében, sem egy harcművészetében.

Ennyi ideje került sor ugyanis az első magyarországi aikido edzőtáborra, melyet a japán mester, Yunichi Yoshida tartott, s amelynek Tata adott otthont. Ezzel a város belépett egy dinamikusan fejlődő, s népszerűvé vált ágazat történelmébe. Rendkívül fontos lépés volt ez a további előrehaladás és a nemzetközi kapcsolatok felvétele szempontjából. Az aikido azóta nagy utat járt be Magyarországon, honi követői magas színvonalat képviselnek nemzetközi szinten is.

A tábor főszervezője Elsner László 5. danos mester volt, csakúgy, mint 25 évvel ezelőtt. A július 15-17-ig tartó rendezvényre a Tatai Honvéd Atlétikai Club tornacsarnokában került sor. A résztvevők edzésekkel és különféle programokkal töltötték az időt. A tréningeket Günther Stéger osztrák mester vezette, aki 1986-ban szintén itt volt és komoly részt vállalt az aikido magyarországi meghonosításában. A szombat délelőtti edzés után a csapat hajóval kiutazott az Építők-parkjába egy közös ebédre, majd onnan szintén hajóval vissza a délutáni edzésre.

A közös vacsora után este filmvetítésre került sor, melyen az 1986-ban itt történteket elevenítették fel az egybegyűltek (benne az Angol-parkban tartott bemutatóval). A jubileumra sajnos nem tudott eljönni az összes meghívott, aki 25 éve is itt volt, azonban így is szép számban jelentek meg az aikido alapjainak magyarországi letéteményesei és vezető alakjai, mint: Elsner László, Várszegi Rudolf, Bodnár Gyula (a 25 évvel ezelőtti szervezői stáb tagjai), Molnár János, Márton Imre. Rajtuk kívül sok „régi” és „új” aikidoka tette tiszteletét. Az idősebbek sokat nosztalgiáztak, a fiatalabbak pedig első kézből ismerhették meg az aikido hazai történelmét.

Elsner László, a tábor főszervezője elégedett volt az eseményen tapasztaltakkal, a résztvevők létszámával (akik, mint az elmúlt évek alkalmával, ismét megtöltötték a Bláthy Ottó iskola kollégiumát, valamint a Krisztina-házat), valamint külön köszönetét fejezte ki a rendezvény sikeréért Komáromi Lajos THAC elnöknek a nívós helyszínért, Németh Józsefnek, a Marco Polo étterem vezetőjének és főszakácsának, Sterczel Miklósnak a kiváló étkeztetésért (ugyanúgy, mint 25 évvel ezelőtt!), továbbá mindenkinek, aki segített a szervezésben. Várszegi Rudolf 5. danos mester-a magyar aikido és a magyarországi harcművészet nagyrabecsült és meghatározó alakja- szintén elégedettségének adott hangot, és reményét fejezte ki, hogy 25 év múlva még többen ismerkedjenek meg ezzel a csodálatos harcművészettel. Tatát tehát méltán nevezhetjük a magyar aikido egyik történelmi fellegvárának, ahol Elsner Lászlónak köszönhetően immáron több, mint negyed évszázada töretlenül fejlődik, s annyi megpróbáltatás és bizonytalanság után is halad az 50 éves évforduló felé.

A tatai aikidósok következő eseménye a július végi veszprémi edzőtábor lesz, majd szeptembertől újra megkezdődnek a rendszeres edzések a THAC-on.

Felnőtt edzések: hétfő-szerda-péntek 19.00-20.30, gyermek edzések: szombatonként 09.30-11.00-ig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből