Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. December 12. 14:54, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: www.tatabanya.hu

2,9 milliárdot vállal át a Kormány

2,9 milliárdot vállal át a Kormány

A kormány a települések adósságkonszolidációjának mostani ütemében 2,9 milliárd forintos adósságot vállal át Tatabánya önkormányzatától.

Ezt jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter tatabányai látogatása során, Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba polgármester, Havellant István, az Iron Trade Kft. ügyvezetője és Petkovics Zoltán, az IPH Kft. ügyvezetője jelenlétében. A tárcavezető bejelentette: 2014 első hónapjaiban az állam valamennyi magyar település megmaradt, összesen 420 milliárd forintos adósságát átvállalja. Február végéig Tatabánya városának mintegy 2,9 milliárd forintos adósságát is rendezik – tette hozzá. Németh Lászlóné hangsúlyozta, hogy a kormányzat számos, hagyományosan állami feladat visszavételével is segít az önkormányzatokon. A településekkel szembeni elvárás, hogy az eddigieknél is tevékenyebben kapcsolódjanak be a helyi gazdaság élénkítésébe, vázolják fel jövőképüket. Németh Lászlóné azt kérte a kisegített önkormányzatoktól, köztük városunk vezetőitől is, hogy készítsenek gazdaságfejlesztési- és növekedési terveket, jelöljék meg, hogy milyen intézkedések, eszközök, források szükségesek ahhoz, hogy az adott település a lehető legjobb gazdasági teljesítményt nyújthassa. A kormány a tervek szerint a következő uniós ciklusban a források 60 százalékát a helyi gazdaságfejlesztésre fordítja majd.

Bencsik János országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: helyi összefogással, és az itt lévő vállalatok bevonásával folyamatos fejlődés tapasztalható a megyeszékhelyen, így mindenképp elmondhatjuk, hogy Tatabánya jobban teljesít. A jelenlegi kormányzati segítség is arra irányítja a figyelmet, hogy a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokra fókuszálva egységesebbé kell tenni a gazdaságot. Ezen kívül Bencsik János kijelentette: tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy Tatabánya további, hatmilliárd forintos lízingterhét is átvállalja az állam. Ez évente 500 millió forint szabad forrást jelentene az önkormányzatnak. A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában úgy fogalmazott: a következő konzultációkon tud válaszolni arra, hogy a város számolhat-e ezzel a lehetőséggel.
Schmidt Csaba polgármester elmondta: az utóbbi években azon dolgozunk, hogy a korábban megszűnt munkahelyeket pótoljuk, sőt új lehetőségeket is teremtsünk az itt élők számára. Ennek is köszönhető az, hogy a jövő évben várhatóan ezer új munkahely jön létre városunkban. Azon leszünk, hogy a kormány szövetségeseként, a leghatékonyabban juttassuk el a megfelelő helyekre az adósság átvállalásnak köszönhetően felszabadult forrásainkat – fogalmazott a városvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 26. 09:28, péntek | Belföld

Két üstököst fedezett fel egy magyar csillagász júliusban

Júliusban két új üstököst is felfedezett Sárneczky Krisztián kutatásvezető csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Piszkéstetői Obszervatóriumában.

2024. Július 26. 09:27, péntek | Belföld

Befejeződött a nyári aratás

Budapest, 2024. július 25., csütörtök (MTI) - Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt.

2024. Július 26. 09:25, péntek | Kék hírek

Mintegy 90 kilogramm drogot foglalt le a rendőrség, nyolc embert gyanúsítanak az ügyben

Mintegy 90 kilogramm marihuánát foglalt le a rendőrség az elmúlt hetekben, az ügycsoportnak eddig nyolc gyanúsítottja van - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

2024. Július 26. 07:45, péntek | Belföld

Német dízelmozdonyokat bérel a MÁV-Volán-csoport

A MÁV-Volán-csoport egy svéd lízingcégtől bérel dízelmozdonyokat, az első német Henschel dízelmozdony még júliusban megérkezik, és az év végéig további 14 vontatójármű állhat forgalomba