Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2014. Április 02. 13:05, szerda | Helyi önkormányzati

35 milliárd a megye fejlesztésére

35 milliárd a megye fejlesztésére

Komárom-Esztergom megye 35 milliárd forint forráshoz juthat 2020-ig a területfejlesztési programokból

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elkészítette terület- és településfejlesztési programját, melyekből 2020-ig összesen 35,4 milliárd forinthoz juthat a térség - mondta a megyei közgyűlés elnöke szerdán a megyei kamarában rendezett sajtótájékoztatón, melyen részt vettek a térség fideszes országgyűlési képviselő-jelöltjei.

Popovics György elmondta, a fejlesztési forrásokból Tatabánya 7,5 milliárd forinttal részesedik, a nagyobb városok környéke 14,5 milliárd forint forrásra számíthat, a megye többi térsége 13,3 milliárd forinthoz juthat.
Bencsik János, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese, Tata és Tatabánya körzetének képviselő-jelöltje tájékoztatása szerint Tatabánya már döntött arról, hogy a kormányzati adósságátvállalás után felszabaduló források 50 százalékát a gazdaságfejlesztést szolgáló infrastruktúra építésére fordítják, valamint kis- és középvállalkozóknak kamatmentes hitelt nyújtó alapot létesítenek, három éven át, évi 100 millió forinttal.
A politikus ismertette, hogy Tata turisztikai vonzerejét szeretné erősíteni, Észak-Dunántúl ökoturisztikai központjaként. Hozzátette, elkészült az éghajlatváltozásra reagáló Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer, az adatbázisból kinyerhető eljárások kipróbálására a Tatai-medencét és Komárom-Esztergom megyét jelölték ki modellterületként.
Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott, Oroszlány-Komárom térségének országgyűlési képviselő-jelöltje rámutatott, hogy a megye tudatos gazdaságfejlesztéssel visszaszerezte a gazdasági válság előtti pozícióit, így jó eséllyel indul a következő időszak forrásaiért folytatott versenyben.
A képviselő-jelölt kiemelte, a területfejlesztési koncepcióban az ipari központok mellett kiemelt figyelmet fordítottak a kistelepülések élhetővé tételére,olyan programok kidolgozására, mely számukra könnyíti meg a források lehívását.
Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár, Dorog-Esztergom körzetének országgyűlési képviselő-jelöltje, jó döntésnek nevezte, hogy a régiós rendszer után újra megyékre lebontva vehetők igénybe a fejlesztési források és elmondta, a térség számára új lehetőségeket nyit, hogy a kormány kedden kiemelt járműipari központtá nyilvánította Tatabánya és Esztergom térségét.
Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a kamara szakértői anyagok elkészítésével támogatta a terület- és településfejlesztési programok elkészítését. Háttértanulmányokat készíttettek többek között a vállalkozók innovációs potenciáljáról, a városok fejlesztési területkínálatáról, a népesség és foglalkoztatás várható alakulásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.