Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Január 12. 09:42, péntek | Belföld

81 éve történt a doni katasztrófa

81 éve történt a doni katasztrófa

81 évvel ezelőtt történt a magyar hadtörténet egyik legnagyobb katasztrófája, a doni áttörés, melynek következtében tízezrek haltak meg, vagy tűntek el.

Az 1943. január 12-i támadás a magyar arcvonal áttöréséhez és a Don-menti magyar front összeomlásához vezetett. Kaotikus helyzet alakult ki, január 15-re a magyar védelmi vonal teljesen felbomlott, a katonák egységes parancs és vezetés hiányában, sokszor szervezetlenül indultak el haza, nyugat felé. A menekülő katonák között a szovjetek kegyetlen mészárlást rendeztek

A tavasz folyamán alig több mint 60 ezren tértek haza, az elesettek, sebesültek és hadifogságba kerültek számát csak megbecsülni lehet, ezt 100-120 ezer közé teszik, a foglyok nagy része szintén életét vesztette. A doni katasztrófa tényét próbálták eltusolni, ám annak híre mégis elterjedt. - 1945 után a kommunista hatalom megpróbálta beszennyezni a második magyar hadsereg emlékét, gyávának állították be a katonákat. De a doni hősök becsületét végül nem sikerült elvenni. A családok fenntartották az emlékeket és a legújabb hadtudományi kutatások lemosták a doni hősök nevéről a szennyfoltot. A második magyar hadsereg katonái becsülettel, magyar honvédhez méltón álltak helyt egy olyan küzdelemben, melyről mindenki tudta előre, hogy egyenlőtlen. A doni hősök példái a hazáért hozott önfeláldozásnak, a katonai becsületnek és helytállásnak. Sokuk neve örökre feledésbe veszett bár, de emlékük ott él a magyar néplélekben, bennünk és utódainkban. (Részletek Mátyás Botond Hunor, az MH 47. Bázisrepülőtér főhadnagya, kommunikációs tisztje emlékező beszédéből - Pápa 2023)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.