Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 06. 13:43, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

900 ezer diák nem mehet iskolába, rekordhideg a cseheknél

900 ezer diák nem mehet iskolába, rekordhideg a cseheknél

A rendkívüli helyzet bevezetése, azaz a kiadós havazás és a nagy hideg miatt elrendelt tanítási szünet 900 ezer diákot és 120 ezer oktatásügyi dolgozót érint Szerbiában.

Csehország az idei tél leghidegebb éjszakáját tudja maga mögött. Az ország 178 mérési pontja közül 93-ban mutattak ki rekordértékű hideget – közölte a cseh meteorológiai intézet hétfőn.

Noha Zarko Obradovics oktatási miniszter bejelentette, hogy február 6-tól 10-ig az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, hétfőn a legtöbb vajdasági iskolában az időjárási helyzet további alakulásától teszik függővé a szünet fenntartását. Az adai községi válságtörzs közleménye szerint a műszaki középiskolában hétfőtől – további értesítésig – szünetel az oktatás. Ugyanakkor a község általános iskoláiban és óvodáiban lesz tanítás, foglalkozás.

A kishegyesi községi válságtörzs vasárnap úgy határozott, hogy a szerb oktatási minisztérium ajánlása értelmében és a nagy havazásra való tekintettel a község iskoláiban és iskoláskor előtti intézményeiben február 6-án, hétfőn, illetve 7-én, kedden szüneteltetik az oktatást, foglalkozást. A rendkívüli tanítási szünet esetleges folytatásáról hétfőn döntenek.

A magyarkanizsai óvodák és iskolák dolgozóit, a tanulókat és a szülőket szintén arról értesítették, hogy a zord idő miatt február 6-án és 7-én szünetel a tanítás és foglalkozás a község óvodáiban, általános iskoláiban, a középiskolában és az alapfokú zeneiskolában. A tanulókat és a szülőket folyamatosan tájékoztatják az esetleges újabb tudnivalókról – olvasható a Vajdaság Ma délvidéki hírportálon.

Ugyanilyen hír érkezett Topolyáról: a község nyolc általános és három középiskolájában, valamint iskoláskor előtti intézményeiben hétfőn és kedden tanítási szünetet rendeltek el, de ha a havazás folytatódik, a rendeletet meghosszabbítják. A szabadkai község egész területén szintén rendkívüli tanítási szünet lesz hétfőn és kedden, és hétfőn határoznak arról, hogy meghosszabbítják-e a kényszerpihenőt. A bölcsődék, napközik és óvodák a megszokott rendben dolgoznak a továbbiakban is.

A zentai község általános és középiskoláiban egyelőre szintén kétnapos a tanítási szünet. A Hófehérke iskoláskor előtti intézmény két épületben tart fenn ügyeletet. A nagybecskereki iskolákban ugyanakkor egész héten rendkívüli tanítási szünet lesz, az iskoláskor előtti intézmények viszont továbbra is fogadják a gyermekeket.

Közel -40 fok is volt

A legnagyobb hideg a cseh–osztrák–német határon fekvő Sumava-hegységben volt. Kvilda településen hétfő reggel mínusz 39,4 fokot mutatott a hőmérő. Petr Dvorák, a meteorológiai intézet szóvivője szerint mínusz 30 Celsius-fok alatti hőmérsékletet hétfő reggel további 6-8 helyen mértek. A „legmelegebb” időjárás a cseh–lengyel határ észak-morvaországi szakaszán fekvő Beszkidekben volt. A hegységben lévő mérőállomás csak mínusz 13,4 Celsius-fokot regisztrált. Prágában hétfőn kora reggel mínusz 19-20 fokot mértek.

A múltban Csehországban a legnagyobb hideget 1929-ben, az osztrák határhoz közeli Ceské Budejovicében mérték, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 42,2 Celsius-fokra süllyedt – mondta Dvorák. Csehország leghidegebb pontjának Kvilda települést tartják. Dvorák szerint 1929-ben Kvildán még nem volt meteorológiai állomás, ám számításai szerint akkor ott mínusz 50 Celsius-fok is lehetett.

Meteorológiai előrejelzések szerint a rendkívüli hideg idő még mintegy két hétig tart, s nem kizárt, hogy február közepén az éjjeli hőmérséklet még tovább süllyedhet. „Számos helyen éjjel akár mínusz 40 Celsius-fok is előfordulhat” – mondta Dvorák.

A rendkívüli fagyok komoly gondokat okoznak a közlekedésben, sok helyen megrepedeztek a vasúti sínek, illetve befagyott a gázolaj az autókban.

Nagy problémák vannak országszerte a hajléktalanokkal. Országos méretekben a kihűlés okozta halálesetek száma már több tucatra rúg. Prágában a múlt hét második felében egytucatnyian fagytak meg. Egy-két kivétellel hajléktalanokról van szó, akik többnyire ittas állapotban fagytak meg a rendkívüli hideg éjszakában.

Befagyott a Tisza

A Tisza és mellékfolyói szinte teljes szakaszukon befagytak, a Dunán azonban továbbra is csak zajlik a jég – tájékoztatta Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője hétfőn az MTI-t. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság védelmi szervét irányító szakember elmondta: a Tiszán és mellékfolyóin az állójég a jellemző; a Tisza nagyon kis szakaszán van jégzajlás, illetve néhány helyen torlódik a jég, ezeket a vízügyi szolgálat folyamatosan figyeli.

Láng István tájékoztatása szerint a Tisza különböző, úgynevezett kritikus pontjain összesen tizenhat jégtörő hajót tartanak készenlétben, megtankolva, illetve további kettő Tiszadobnál szükség esetén vízre tehető. Gyulán is „állomásozik” két mobil jégtörő, amelyeket az országúton szállítva bárhová el tudnak juttatni – tette hozzá.

Az OMIT vezetőjének közlése szerint a Dunán még nem állt be a jég, csak zajlik; állójég akkor lesz, ha a jégtáblák megakadnak, ez várhatóan azonban csak a jövő héten történhet meg. Mint Láng István tájékoztatott, a dunai vízi közlekedés korlátozott: hajózni csak saját felelősségre, a parti jelek alapján lehet. Ugyanakkor felhívta a hajósok figyelmét arra, hogy azok a kikötők, amelyeket az állami vízügyi szolgálat kezel, folyamatosan megközelíthetők.

A szakember utalt az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfői közlésére, amely szerint másodfokú készültség van érvényben Dunakiliti térségében, miután a szlovák társszerv jelezte: a felerősödött zajlás miatt, a bősi vízerőmű védelmében a szlovák Duna-szakaszról áteresztik a jeget a magyar szakaszra.

Az időjárásról szólva Láng István elmondta: bár a továbbiakban is hideg idő várható, ez a jegesedés szempontjából nem jelent gondot, azt inkább az olvadás okozza majd.

Szigetmonostor község vezetése arról tájékoztatott, hogy hétfőn jégzajlás miatt leálltak a révek és kompok a Szentendrei-szigeten.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.