Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Szeptember 02. 07:24, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

A Bahamák történetének legnagyobb hurrikánjává erősödött a Florida felé közelítő Dorian

A Bahamák történetének legnagyobb hurrikánjává erősödött a Florida felé közelítő Dorian

A Bahama-szigetek történetének legpusztítóbb hurrikánjává erősödött vasárnap a Florida felé közelítő Dorian.

Az óránként 285-300 kilométeres sebességű széllel süvítő vihar vasárnap este 7-8 méter magasra korbácsolta fel a tenger hullámait. Az amerikai televízióknak a bahamai helyi tévétől származó tudósításai arról tanúskodnak, hogy a vihar hajókat fordított fel, háztetőket szakított le, s egyes negyedeket földig tarolt.

A miami székhelyű amerikai Országos Hurrikán Központ katasztrofálisnak minősítette az ötös erősségű vihart, amely elsőként a Bahamák észak-nyugati részén fekvő Abaco-szigetekre csapott le, s az Atlanti-óceán eddigi legpusztítóbb, 1935-ös hurrikánjához hasonlította.

Hubert Minnis, a Bahamai Közösség miniszterelnöke pedig úgy fogalmazott: "Olyan vihar tört ránk, amilyennel a Bahamák történetében még nem találkoztunk". A kormányfő kijelentette: "Ez életem legszomorúbb napja."

"Imádkozzunk a Bahamákon élőkért" - írta vasárnap esti Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, aki a hurrikán miatt mondta le lengyelországi látogatását, és Washingtonból követi a fejleményeket. A katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) rendszeresen tájékoztatja őt a hurrikánról.

A szakértők szerint a lassan mozgó vihar szokatlanul hosszan, 24 órán keresztül tartózkodik a karibi térségben, és előrejelzéseik szerint hétfőn este csap le Floridára.

A vasárnapi délután kiadott előrejelzések egyelőre nem változtak: a vihar irányt változtatott, és elkerülve Florida belső vidékeit, a partvidéken söpör végig. Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában már rendkívüli állapot van, Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster pedig vasárnap este hirdetett ki rendkívüli állapotot.

"A vihar erőssége és kiszámíthatatlansága kötelez bennünket arra, hogy minden eshetőségre felkészüljünk" - fogalmazott közleményében McMaster.

Ron DeSantis, floridai kormányzó ismételten óvatosságra intette a déli államban élőket, megismételve, hogy a néhány megyére elrendelt kötelező evakuálásnak mindenki tegyen eleget, mert a hurrikán életveszélyesnek ígérkezik.

Kötelező evakuálást rendelt el a part menti 6 megyében Brian Kemp, georgiai kormányzó is.

A közép-floridai Orlandóban lévő Disneyworld szórakoztatóparkot hétfőn hajnalban lezárják, miként a város nemzetközi repülőtere is hétfő hajnaltól zárva marad. Hétfőtől Fort Lauderdale nemzetközi légikikötője sem indít és nem is fogad járatokat.

A meteorológusok arra számítanak, hogy a Dorian érintheti a Georgiával nyugat felől szomszédos Alabamát is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése