Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 17. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A baleseti adó miatt minden autósnak jelentősen emelkedik a tarifája

A baleseti adó miatt minden autósnak jelentősen emelkedik a tarifája

A baleseti adó mintegy negyedével emelheti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakat.

A mértéke ugyan 30 százalék lesz, de az alkuszok és a kormány is arra számít, hogy az árverseny miatt egy részét a biztosítók átvállalják – írja a Világgazdaság.

Néhány napja még tovább csökkenő kötelező felelősség-biztosítási díjakról szóltak az alkuszcégek prognózisai, a baleseti adóról szóló nemrég kiszivárgott információk szerint viszont már szinte biztosra vehető, hogy minden autósnak jelentősen emelkedik a tarifája. A kormány 27 milliárd forintot szeretne beszedni a biztosítóktól ezen a címen. A biztosítók minden bizonnyal áthárítják majd az ügyfelekre a díjat. Más választásuk a biztosítóknak nem is lehet, hiszen a járműfelelősség-biztosítási díjbevételük az idén már a 100 milliárd forintot sem éri el, és az éles árverseny miatt a piaci szereplők többségénél már csak minimális profitot termel ez az üzletág. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint az autósoknak a kgfb-díj 30 százalékának megfelelő baleseti adót kell majd leróniuk, amelyet a biztosítási díjjal együtt kell megfizetniük. Magát az adót azonban a biztosítók róják le az államnak. Arra a türelmi időszakra, ameddig a biztosító szolgáltatása fennáll, de a biztosított elmulasztja a díj és az adó megfizetését, az adó beszedésének kockázata nem a biztosítót terheli.

A tavalyi kampány során rekordalacsony, 17 ezer forint körüli átlagdíjak alakultak ki, ezek a baleseti adó miatt 22 ezer forint fölé ugorhatnak – mondja Lantos Lóránt, a Kötelező.hu portál vezetője. A díjverseny fokozódása miatt az adó mértékénél kisebb arányú, 25 százalék körüli díjemelésre számít csak a Biztositas.hu, és a kormány is úgy kalkulál, az árverseny miatt a baleseti adóból fakadó áremelés egy részét átvállalják majd a biztosítók. A legkisebb mértékben a motorosok díjai nőhetnek, a legnagyobb extra terhet pedig a teherautók és a buszok után kell majd megfizetni. A Biztosítás.hu kalkulációi szerint egy átlagos személyautónál évente 7200 forint körül alakul az adó összege.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.