Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2017. Március 11. 00:00, szombat | Helyi

A felelősségbiztosítás igazolása

A felelősségbiztosítás igazolása

Hogyan kell a közúti ellenőrzés helyszínen igazolnunk, hogy a járművünk
érvényes kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik? Erről szól a
cikkünk.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság jótanácsai:

A közúti ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy sok gépjárművezető nincs tisztában azzal, hogyan kell a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően a helyszínen igazolni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetének fennállását. Ezért összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos szabályokat, a jogszabályi helyek megjelölésével.

A magyarországi telephelyű gépjárművek, továbbá más tagállami telephelyű
és magyarországi rendeltetési hellyel rendelkező gépjárművek kötelező
gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetének fennállását tanúsító
igazolóeszközökre vonatkozó szabályokat a 34/2009. (XII. 22.) PM
rendelet tartalmazza.

Ez a jogszabály a Nemzeti Jogszabálytár internetes oldaláról, a
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=124539.178737 linkről
elektronikusan is hozzáférhető. Fenti rendelet azt határozza meg, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet fennállása milyen igazolóeszközökkel tanúsítható.

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) nem tartalmaz olyan szabálysértési tényállást, amely a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet fennállás igazolásának elmulasztását büntetni rendelné. Ebből következik, hogy ha a járművezető a rendőri intézkedése során nem tudja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezet fennállását igazolni, akkor ez
a magatartás nem von maga után szankciót.

Ugyanakkor a közúti közlekedési szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 5. § (1) bekezdés f) pontja előírja, hogy a közlekedésben csak olyan járművel szabad részt venni, amelyre a külön jogszabályban meghatározattak szerinti kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezete fennáll.

A KRESZ 5. § (3) bekezdése többek között előírja, hogy amennyiben a közúti közlekedésben résztvevő gépjárműre nincs a külön jogszabályban meghatározattak szerinti kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet, akkor:

a) az üzemben tartó nem engedheti meg, hogy a vezető a járművel elinduljon és az elindulást köteles megakadályozni;

b) a vezető a járművel nem indulhat el és az elindulásra vonatkozó utasítás végrehajtását köteles megtagadni.

A KRESZ fenti rendelkezéseinek meg nem tartása alkalmas a Szabs. tv. 224. § (1) bekezdése szerinti szabálysértés megállapítására.

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 115. §-a szerint, amennyiben a közúti ellenőrzés során a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fedezetének fennállása, vagy a mentesség a kötvénynyilvántartásbólnem állapítható meg és azt a gépjármű vezetője sem tudja igazolni, az intézkedésről készült jelentés (feljelentés) egy példányát az ellenőrző hatóság öt napon belül megküldi az üzemben tartó lakcíme (székhelye) szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.