Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 05. 12:48, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A filmalapé az MMKA vagyona

A filmalapé az MMKA vagyona

A Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF) kerülhet a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) vagyona, miután a két szervezet között nyáron született egyezséget jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék.

A Magyar Nemzeti Filmalaphoz (MNF) kerülhet a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) vagyona, miután a két szervezet között nyáron született egyezséget jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék. A Magyar Filmművészek Szövetsége elfogadhatatlannak tartja a kialakult struktúrát.

A Fővárosi Törvényszék döntéséről a Magyar Nemzeti Filmalap kedden tájékoztatta az MTI-t. Az egyezség célja az MMKA-nak a filmalappal szemben fennálló 6,3 milliárd forintos tartozásának rendezése volt.
"A tartozást - amely abból ered, hogy a filmalap megvásárolta a banki és filmszakmai követeléseket és az MMKA-val szemben a bankok által indított perekbe jogutódként belépett - az MMKA azzal teljesíti, hogy a céges és ingatlanvagyonát átadja a filmalapnak" - áll a dokumentumban. A vagyonátadás végrehajtását az MMKA és a filmalap megkezdte, így újra teljesen állami tulajdonba kerül a Mafilm Filmgyártási és Kulturális Szolgáltató Zrt., a Magyar Filmlaboratórium Kft. valamint azok cégei és ingatlanai, többek közt a fóti és a Róna utcai filmstúdió.
A közlemény felidézi, hogy a filmalap és a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos másfél éve kezdte el a magyar filmszakma elmúlt húsz évben felgyülemlett problémáinak financiális és szerkezeti rendezését.
"Ez a jóváhagyás a múlt lezárásának egy fontos állomása. A filmalap a bíróság döntése alapján hozzá került vagyont a filmszakma érdekében kívánja felhasználni" - olvasható a dokumentumban, amely leszögezi: az MMKA állami filmszakmai feladatai - a filmtörvény januártól hatályos módosítása értelmében - megszűntek, a filmgyártáshoz és egyéb mozgóképszakmai célokhoz kapcsolódó feladatokat a Magyar Nemzeti Filmalap látja el.
A közlemény kitér arra is, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány 25 alapítójából mindössze öt akart beavatkozni a perbe, "ám a bíróság ezt elutasította a beavatkozási kérelem jogi és ténybeli megalapozatlansága miatt".
A Magyar Filmművészek Szövetsége szerint a filmalap és a közalapítvány közötti megállapodás "végképp ellehetetleníti a magyar filmesek által húsz éve létrehozott alapítvány helyzetét, végképp felszámolja a filmes önkormányzatiságot".
"A Magyar Filmművészek Szövetsége elfogadhatatlannak és illegitimnek tartja azt a struktúrát, amelyik szakmai egyeztetés nélkül, kizárólag politikai akaratból jött létre, és nem fogadja el, hogy az eddigi többcsatornás finanszírozási rendszer helyett egycsatornássá váljék a támogatás, hogy ez a rendszer a korábbi széles bázisú, az ízlések sokféleségét tükröző és biztosító szakmai önkormányzatiság helyett központosított elosztási mechanizmust érvényesítsen" - olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott, Tarr Béla filmrendező, a szövetség elnöke által aláírt nyílt levélben.
A szervezet nem fogadja el, hogy a támogatási rendszer a szakmától függetlenül működjön, hogy a filmszakma képviselői választott kuratóriumokon keresztül ne tudják érvényesíteni a teljes mozgóképszakma értékrendjét. "A magyar film hosszú évtizedeken keresztül elért eredményei a Magyar Filmművészek Szövetségét arra kötelezik, hogy továbbra is hitet tegyen a sokszínű és plurális magyar film mellett, és mindent megtegyen annak védelmében" - fogalmaznak a levélben.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során