Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2014. Augusztus 08. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A forintgyengülés egy ideig vonzza a külföldieket

A forintgyengülés egy ideig vonzza a külföldieket

A forintgyengülés kicsit sem jó hír a devizahiteleseknek és az importőr cégeknek, jó hír viszont az exportőröknek és a kereskedelmi egységeknek. A Napi Gazdaság arról közöl összeállítást, hogy a jelenlegi euró–forint árfolyam mellett nemcsak a határ menti, hanem az ország belsejében működő kiskereskedők és vendéglátók is profitálhatnak a bevásárló-turizmusból.

A lap Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát idézi, aki szerint a külföldiek évente 300–400 milliárd forintot hagynak az itthoni boltokban. A kereskedők tapasztalatai alapján a 300 forintos euró a lélektani határ, e fölött erőteljes a bevásárló-turizmus. Nagy kérdés, hogy a 300-as szinten túli tartománynak mekkora az úgynevezett hatósugara, vagyis a külföldiek például 315 forint mellett mennyire hajlandók beutazni az ország belsejébe.

A korábbi 310-es szint mellett már a fővárosi plázákat 'ostromolták' a Szlovákiából érkezők, és a külvárosi bevásárlóközpontokban sem volt ritka a külföldi rendszámú autó. Persze ez csak ideiglenes hatás, mert a kereskedők áruiban is nagy az importarány, vagyis ha hosszabb távon gyengébb a forint, az előbb-utóbb megjelenik a fogyasztói árakban, vagyis elfogyhat az olcsóságból eredő versenyelőny. Ha sokáig bőven 310 felett lesz az euró, az októberre emelkedő kiskereskedelmi árakat hozhat magával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:29, péntek | Belföld

Matolcsy György: teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon

Teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon; 2021 és 2024 között az úttévesztés miatt veszélybe került lényegében minden, a 2010-es években elért eredmény, és veszélybe került a 2030-ig kitűzött célok elérése

2024. Szeptember 06. 08:27, péntek | Belföld

Nagy Márton a világ vezető akkumulátor újrahasznosítóinak vezetőivel tárgyalt Kínában

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatásának egyik kiemelt célja az akkumulátor újrahasznosító technológiával rendelkező kínai vállalatok megismerése és lehetséges magyarországi befektetéseik megvizsgálása.

2024. Szeptember 06. 08:19, péntek | Belföld

Erdőtűz Vasban - Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra.

2024. Szeptember 06. 08:18, péntek | Belföld

Megérkezett a kecskeméti repülőbázisra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép

Megérkezett a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisára, Kecskemétre csütörtökön az első magyar KC-390 Millennium katonai szállítórepülőgép.