Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 03. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A "hideg plazmás" fertőtlenítés hatásos a norovírus ellen

A

Az úgynevezett hideg plazmás fertőtlenítés hatásos a norovírus, a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozója ellen - jelentették be német kutatók.

A hányást és hasmenést előidéző vírus a nagy óceánjárókon okozott fertőzések miatt vált hírhedtté. A világon évente előforduló több tízmillió esetnek ezek azonban csak a töredékét jelentik - idézte a BBC hírportálja a mBio című szaklapban megjelent tanulmányt.
Azért bonyolult megakadályozni a norovírus-fertőzést, mert a kórokozó sokféle fertőtlenítő szernek ellenáll. A leghatásosabb a klóralapú fehérítő, de a kutatók keresik az alternatíváját.
A "hideg plazma" vagy az anyag "negyedik halmazállapota" ionizált gázmolekulákból áll, amelyek szobahőmérsékletűek. Ezek az ionok sokféle mikrobát elpusztítanak, az azonban eddig nem volt világos, mennyire tud elbánni a vírusokkal.
A Hannoveri Állatorvosi Egyetem kutatói Birte Ahlfeld és Günter Klein vezetésével egy német katonai bázison kitört norovírus-fertőzés kórokozóján vizsgálták azt, hogyan hat rá a hideg plazma. A kezelés a vírusrészecskék számát nagyjából huszad-ötvened részére csökkentette.
A vírusok azért pusztultak el, mert a hideg plazma igen ártalmas ionokból, úgynevezett reaktív nitrogén- és oxigénszármazékokból áll, amelyek erősen mikrobaölő hatásúak. A hidegplazma-generátorból, amely a környezet levegőjének elektromos terét használva állítja elő az ionokat, akár kézi eszközt is lehet tervezni, sőt egyes folyamatosan szennyeződő felületekbe be is lehet építeni.
"A norovírus terjedése a kulcsfontosságú pontokon akadályozható meg, ezek pedig, mint korábbi kutatásokból kiderült, olyan felületek, amelyek az emberek kezével, bőrével érintkeznek" - mondta Klein.
"A hideg plazmás fertőtlenítés vízmentes eljárás, alkalmazásához nem kell öblítés, ez csökkenti a vízfelhasználást, és előnyösebb olyankor, amikor folyamatosan kell fertőtleníteni, például futószalagnál" - vélték Brendan Niemira és David Kingsley, az USA mezőgazdasági minisztériumának élelmiszer-biztonsági szakértői, akik nem vettek részt a kutatásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

KSH: augusztusban 3,4 százalékkal nőttek az árak

2024. augusztusban az egy évvel korábbiakat átlagosan 3,4 százalékkal meghaladták, júliushoz viszonyítva átlagosan nem változtak a fogyasztói árak - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).