Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Július 18. 09:33, kedd | Helyi

A könyvelő is részt vett a csalásban

A könyvelő is részt vett a csalásban

Fiktív számlákkal 714 millió forintot csalt el egy gumiabroncs-kereskedő cég, amelynek árukészletét zárolták, készpénzét, és a számláján lévő pénzt lefoglalták a NAV Közép-dunántúli pénzügyi nyomozói. Az ügyben, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt indult a nyomozás.

A gyanú szerint a társaság nemcsak Európából, hanem az EU-n kívülről is szerzett be gumiabroncsokat, amelyeket Magyarországon értékesített. Az elkövetők a bevételt fiktív számlákkal akarták „eltüntetni”, amiket az általuk létrehozott cégláncolat társaságai állítottak ki fém-alkatrészekről. A könyvelő tudta, hogy a számlák valótlan üzletről szólnak, ennek ellenére azokat felhasználta az adóvallásokhoz. Bár a vállalkozást Komárom-Esztergom megyében jegyezték be, működési területe Pest megye volt.

Az akcióban a pénzügyi nyomozók 20 helyszínen tartottak házkutatást, iratokat foglaltak le és a 8 gyanúsított mellett 22 tanút is kihallgattak. Az államnak okozott kár megtérülésére 1,6 milliárd forint értékben zárolták a cég árukészletét, illetve 24 millió forint készpénzt és számlapénzt is lefoglaltak. A gyanúsítottak közül, a könyvelővel együtt 3 főt őrizetbe vettek, a Bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A NAV több szakterülete is közreműködött az akcióban: a Központi Irányítás Ellenőrzési Főosztályának IT egységei, a Revizori Főosztály, és a Bevetési Igazgatóság támogatta a nyomozók munkáját. Az akcióval egyszerre a Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóság adóvizsgálatot indított. A nyomozást a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt. Az elkövetők tettükért akár 10 év szabadságvesztést is kaphatnak.

Címkék: csalás, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya