Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 03. 15:19, péntek | Belföld
Forrás: MTI - foto Pixabay

A kormány beterjeszti a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását

A kormány beterjeszti a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását

A kormány az Országgyűlés elé terjeszti a háborús veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken az MTI-t.

Felidézték: az elhúzódó ukrajnai háború miatt a kormány május 25-i hatállyal háborús veszélyhelyzetet hirdetett. Ez a különleges jogrend segíti, hogy a kormány gyors és határozott döntéshozatallal, jogszabályalkotással tudjon reagálni a háború okozta biztonsági, humanitárius és gazdasági következményekre, ilyenek például a honvédelmi és rezsivédelmi intézkedések is - emelték ki.

"A kormány célja, hogy megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát, és megvédje a magyar gazdaságot és lakosságot a háború okozta gazdasági, inflációs és energiaválság káros hatásaitól" - fogalmaztak, hozzátéve: az ezt szolgáló kormánydöntésekről, rendkívüli intézkedésekről a veszélyhelyzethez kapcsolódó külön kormányrendeletek rendelkeznek.

Emlékeztettek arra, a kormány létrehozza a rezsivédelmi alapot, amely védi a családokat az egyre jobban emelkedő energiaárak költségeitől, úgy, hogy az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek extraprofitját ide kell befizetni. Továbbá létrejön a honvédelmi alap, amely a honvédség megerősítésének költségeit szolgálja - közölték.

"Ahogy a kormány már korábban vállalta, megvédi a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben" - szögezték le.

A kormány most a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot az Országgyűlésnek, ezzel is biztosítva az intézkedések jogszabályi erejét és felhatalmazását. A javaslat elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazást ad a kormánynak a további intézkedésekre és rögzíti, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslat hatálybalépéséig megalkotott, rendkívüli intézkedéseket tartalmazó kormányrendeleteket megerősíti - írták.

Ezáltal az Országgyűlés politikailag elismeri a kormánynak a háború, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárítása érdekében megtett lépéseit - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.