Városlista
2025. március 21, péntek - Benedek, Bence, Miklós

Hírek

2011. November 09. 07:33, szerda | Belföld
Forrás: Stop.hu

A liba Márton napja körül van csúcsformában

A liba Márton napja körül van csúcsformában

Márton napja, azaz a közelgő november 11-e hagyományosan a libás ételek és az újbor ünnepe.

És ugyan a mondavilág számon tartja a tours-i püspök, Szent Márton legendáját - aki a ludak óljába bújt, hogy püspökké választása elől kitérjen, de gágogásuk elárulta rejtekhelyét -, azonban mint minden népi legendáriumnak, így a Márton-napi libás ételek tradíciójának is inkább praktikus okai vannak. Ugyanis szárnyas barátunk Márton napja körül van csúcsformában, ilyenkor éri el legteljesebb fejlettségét.

Magyar Elek, aki az 1920-30-as években Ínyesmester álnéven publikálta receptjeit többek között a Pesti Naplóban és az Athenaeum Almanachban, így ír a novemberi ludakról: "Még nem vén, nem kemény és nem szívós, ellenben legjobb erejében van, ennélfogva húsa is erőteljes, táplálóértékben és ízekben gazdag." Ugyanő legkedvesebb szezonális ételeként a ludaskását jelölte meg, mert Márton napja körül "fő, párolódik ki belőle pompás, kocsonyás, zamatos leve, mely a rizskását átitatván oly nemes eledellé emeli".

Nem egy diétás egytálétel, így a melléje választott bornak komoly feladat jut, hiszen a liba alapvetően zsíros jellegét megfelelő savakkal kell ellensúlyozni (avagy szétcsapatni). Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a gyors pirítás ellenére a ludaskása főtt, és nem sült étel, ezért itt érvényesül a bor-étel párosítás egyik aranyszabálya: főtt, párolt húsukhoz könnyebb, míg pirított, sült húsukhoz inkább robusztusabb, testesebb borokat igyunk. Tehát egy jó savú, de könnyed fehér bort kell keríteni partneréül. És ha már a liba mellett az újbor ünnepét is üljük, bátran gondolkodhatunk primőr fajtában, (ami a közvélekedéssel ellentétben lehet fehér és rozé is), hiszen ezek alapvető sajátossága, hogy üdén savasak és nincsen nagy testük. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet újbora, a Szt. Martinus Cuvée minden szempontból tökéletes partnere a ludaskásának: a Királyleányka - Fűszeres tramini - Pinot blanc trió meleg, gyümölcsös illata szépen idomul a gőzölgő kásához. Szép, üde savassága pedig megfelelően ellensúlyozza a libazsír egész estét betöltő jellegét.

A századfordulós hangulatú ludaskása után következhet a nagy klasszikus, a sült libacomb, amelyet a szokásos párolt káposzta és a krumpli valamely formája helyett izgalmasabb körítéssel is kínálhatunk.

Címkék: ünnep, Márton nap

Ezek érdekelhetnek még

2025. Március 21. 07:31, péntek | Belföld

Csapadékossá válik az idő a hétvégére

Pénteken még nagyrészt napos időre van kilátás, de szombattól többfelé esőre kell készülni.

2025. Március 21. 07:29, péntek | Belföld

Orbán Viktor: megvétóztam a közös nyilatkozatot Ukrajna ügyében

Megvétóztam a közös nyilatkozatot Ukrajna ügyében, ameddig a magyarok nem mondják el véleményüket Ukrajna európai uniós tagságáról, addig semmilyen ezzel kapcsolatos közös álláspontot nem tudunk támogatni

2025. Március 20. 08:00, csütörtök | Belföld

6000 megawatt felett termeltek a hazai naperőművek

Kedden újabb csúcsokra ért a magyarországi zöldenergia termelés.

2025. Március 20. 07:54, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor: a brüsszeli liberális elit nem maradhat a helyén

A brüsszeli liberális elit nem maradhat a helyén, Európának új vezetésre, új patrióta vezetésre van szüksége, amely nem a saját hatalmát építi, hanem a nemzetek Európáját erősíti