Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2015. Február 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A Metro is zárva lesz vasárnap

A Metro is zárva lesz vasárnap

A Metro áruházaknak is biztosan be kell majd zárniuk vasárnap - derül ki a legfrissebb, a kereskedelmi törvényt módosító javaslatból. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban máshogy is szigorítaná a jogszabályt, amelyről mégis kiad rendeletet.

A tárca csütörtöki közlésével szemben („a kormány úgy döntött, hogy nem alkot rendeletet”) kedden már azt válaszolta a Világgazdaság kérdésére, hogy „lesz rendelet”. Ennek megalkotására a törvény 8. paragrafusa ad a kabinetnek felhatalmazást – írták. A paragrafus szerint a kormány azt határozhatja meg, mi alapján, milyen eljárásban lehet felmentést adni a pár hét múlva életbe lépő zárva tartási kötelem alól. A rendeletben így csak annyit írhatnak le, hogy nincs olyan körülmény, indok, amely eltérést engedne. Másra azért nincs mód, mert a törvény szerint a nem szabályozott egyéb esetekben a kereskedelmi törvény nyitva tartásról szóló pontja az irányadó.

Az NGM arra a kérdésre, mi lehet pontosan a rendelet tartalma csak annyit írt: „azt fogjuk megerősíteni, hogy nem bővül a kivételek köre.” Ez alapján – hacsak az álláspont nem változik – nem valószínű, hogy egyéb kérdésekre kitérnének. Pedig a szakma várna egy olyan alsóbbrendű szabályozást, amely segít eligazodni a törvény ma még kétséges pontjai között. Ilyen például a vasárnapi kiszállítás kérdése vagy a „segítő családtag” meghatározása: előbbi vitatott korlátozást jelent, utóbbi pedig nincs benne a magyar jogrendben.

A pontosításokra a törvény módosítása adna lehetőséget – a lap arra a kérdésére, hogy ezt tervezik-e a tárca csak annyit írt: „amennyiben a későbbiekben olyan módosítási javaslat érkezik, amely a világörökségi területeket kivenné a kivételi körből, a kormány azt támogatni fogja”. Miután a jelenlegi szabályozás szerint a világörökségi területekre (a piacokhoz hasonlóan) a zárva tartási előírás nem vonatkozik, 0-24 órában lehet majd kereskedni – és az ottani boltokból házhozszállítani – a teljes budapesti belvárosban, valamint a Fertő-tó és a Tokaj-hegyaljai borvidék településein.

Szatmáry Kristóf fideszes képviselő, a kancellária miniszteri biztosa ugyan benyújtott tegnap a témában egy törvényjavaslatot, de ebben a fent említett kitétel nem szerepel. A két paragrafusból álló indítvány szerint a zárvatartási törvény a kis– és nagykereskedelmet együtt folytató üzletre (a METRO lánc tagjaira) is vonatkozik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.