Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Szeptember 09. 13:13, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A migrációs válságnak gazdasági következményei is lesznek

A migrációs válságnak gazdasági következményei is lesznek

A migrációs válság gazdasági következményei még nem mérhetők, de lesznek kedvezőtlen hatásai, amelyeket a magyar vállalkozói kör jelentős része megérez majd.

- vélte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán a kkv-k helyzetéről tartott kamarai konferencián, Budapesten.
Elmondta: a migrációs helyzet kezelésére a magyar költségvetés már eddig is több tízmilliárd forintot elköltött, ami mértékében már érzékelhető tételt jelent a büdzsében, befolyásolhatja a költségvetési egyensúlyt.

A migrációs válság véleménye szerint olyan bizonytalanságot is eredményezhet, amely kihathat a fogyasztásra, a befektetésekre. Parragh László ugyanakkor remélte, hogy a helyzet rendeződik, és továbbra is fontosnak nevezte a magyar kormány határozott fellépését.

Értékelése szerint a magyar kamarai rendszer jó úton jár, és kifejtette, hogy egy vállalkozás akkor tud sikeres lenni, ha a környezet megfelelő. A kamara pedig éppen ennek elősegítésére van jelen a társadalom egyre szélesebb területén, és tudja közvetíteni javaslatait objektív elvárásként - tette hozzá.

Az MKIK elnöke szerint a gazdasági önkormányzatnak, a kamarának átadott állami feladat felvállalása, elvégzése felelősséggel is jár. Példaként említette az öt évvel ezelőtti körbetartozási problémát, amelynek felszámolásában szavai szerint a kamara szerepet vállalt. Január elsejétől pedig nyolc hatóság adatbázisának összekapcsolásával, nyilvánossá tételével az üzleti biztonságot szeretnék növelni - jegyezte meg.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke hangsúlyozta, hogy a kamarai rendszer megújítása, az átvett állami feladatok elvégzése a hazai kkv-k érdekeit szolgálják. Területi kamaraként ugyanis fontosnak tartják, hogy közvetítsék a térség kis- és középvállalkozóinak véleményét - jegyezte meg.

Budapesten a kkv-k döntően a kereskedelem, a szolgáltatás, az innovatív ipar területén vannak jelen, jellemzően tőkeszegények, ezért forráshoz jutásukat is elő kell segíteni - szorgalmazta a BKIK elnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.