Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2012. Szeptember 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A napfény segíthet legyőzni a tuberkulózist

A D-vitamin segíthet legyőzni az akár halálos kimenetelű tuberkulózist - állítják londoni orvosok. A betegség évente 1,5 millió embert öl meg világszerte, s bizonyos esetekben a tuberkulózis kezelhetetlen - írja a BBC.

Az orvosok szerint amennyiben a betegséget vitaminnal és antibiotikummal egyszerre kezelik, úgy a páciensnek sokkal jobb esélye van a felépülésre. Az ötlet, hogy D-vitaminnal kezeljék a tuberkulózist, a legelső kezelések egyikének alapja.

Mielőtt ugyanis az antibiotikumokat felfedezték, a fertőző betegeknek kötelező napozást írtak elő, ami növelte a szervezet D-vitamin szintjét. Ez a fajta kezelés azonban eltűnt, amikor az antibiotikumokkal már sikeresen gyógyították a tuberkulózist.

A mostani tanulmány keretében 95 olyan beteget vizsgáltak meg, akiket antibiotikummal és D-vitamin tablettával párhuzamosan kezeltek. Az eredmények azt mutatták, hogy ők két héttel gyorsabban gyógyultak meg, mint azon társaik, akik nem kaptak D-vitamint. 'Az eredmények ígéretesek, de még további vizsgálatokra van szükségünk ahhoz, hogy a bizonyíték erősebb legyen' - mondta Dr Adrian Martineau kutatásvezető a BBC-nek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:02, szombat | Életmód

ESET: virtuális emberrablással próbálnak pénzt szerzeni a kiberbűnözők

A mesterséges intelligencia (AI) hangklónozási technológiájával ma már virtuális emberrablást is el tudnak követni az internetes csalók:

2024. Március 02. 11:58, szombat | Életmód

Üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ

Üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ, mivel ezeknek a szülőknek legfőképpen a feltöltődés, a kikapcsolódás lehetősége hiányzik az életükből

2024. Március 01. 15:27, péntek | Életmód

Nébih: 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék nem felelt meg a jelölési előírásoknak

Nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék, probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel i

2024. Március 01. 08:26, péntek | Életmód

Vasárnaptól tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban

Vasárnap kezdődik és jövő vasárnapig tart a Katolikus Karitász nagyböjti tartósélelmiszer-gyűjtése a katolikus templomokban.