Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 06. 13:11, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A népi időjóslás szerint kemény hideg és sok hó lesz télen Szabolcsban

A népi időjóslás szerint kemény hideg és sok hó lesz télen Szabolcsban

A sok évszázadra visszanyúló megfigyeléseken alapuló népi időjóslás szerint kemény hideg és sok hó lesz télen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai által régóta gyűjtött és őrzött regulák alapján több jel utal arra, hogy nagy tél várható a térségben. A népi megfigyelések egyike úgy tartja: minél fényesebben pirosló galagonyát látni a bokrokon, annál több fagy és hó lesz az elkövetkező télen, s mostanság valósággal "izzik a galagonya".
A fényesen pirosló galagonya mellett - a hiedelem alapján - a kövérre hízott mezei nyulak is hosszú telet, nagy havat jeleznek, csakúgy, mint a fákról nehezen hulló levelek. Az utóbbi két megfigyelésre persze sokan legyintenek, mert - mint mondják - az őszi fagyok eddig elkerülték Szabolcsot, s a levelek nagy része ezért maradt meg a fákon, illetve a nyulak jóltápláltságát is a még nagy részt zöldben pompázó határ váltotta ki.
Mindenesetre, ha bejön a jövendölt kemény hideg és sok hó, a március gyönyörűnek ígérkezik a népi időjósok szerint Szabolcsban, hiszen - úgy tartják - a tavasz első hónapjában olyan az idő, mint amilyen októberben volt, azaz nyárias meleggel indul a kikelet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk