Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Június 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A piramisoknál idősebb épület maradványait tárták fel Nagy-Britanniában

A piramisoknál idősebb épület maradványait tárták fel Nagy-Britanniában

Egy nagyméretű őskori építmény maradványait tárták fel brit régészek Wales dél-keleti részén, Monmouth közelében, a szakemberek szerint az épület idősebb lehet az egyiptomi piramisoknál.

Steve Clarke régész szerint egy úgynevezett hosszúházról lehet szó, amely egykoron egy tó partján állt. Alapjait egyméteres átmérőjű fatörzsekből képezték, s az építmény hossza meghaladhatta a 15 métert - olvasható a BBC hírei között (http://www.bbc.co.uk).
Mint kifejtette, a hosszúházakat általában 30 centiméter átmérőjű cölöpökre építették, eddig viszont nem találkoztak olyannal, amelynek fundamentumához egész fatörzseket használtak volna.
"Úgy véljük, hogy a hosszúház egy család otthona lehetett, de közösségi találkozásoknak is helyt adhatott" - vélekedett Steve Clarke.
Az előzetes becslések szerint az építmény 6500 éves lehet, s amennyiben ez bebizonyosodik, a hosszúház jóval az egyiptomi piramisok előtt épült, amelyek "mindössze" 4500 évesek.
A radiokarbonos kormeghatározás eredményei a hónap végére várhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt