Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 23. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: OrintPress

A popzene hatására isznak a tinik?

A popzene hatására isznak a tinik?

A kutatók szerint a tizenévesek alkoholfogyasztási szokásait nagy részben befolyásolják a popslágerek is.

Sok szövegében ugyanis az alkoholos italok márkaneveit összekötik a luxussal, a szórakozással, ami imponál a fiataloknak, így ha kimenőt kapnak otthonról, azonnal ezeket a termékeket keresik majd.

A kutatások szerint a leggyakrabban a rap, R'n'B és hiphop számokban hallhatóak a különféle, trendinek tartott alkoholos termékek márkanevei. Márpedig ezekben a videoklipekben sokszor a luxus, a buli áll a középpontban, így a fiatalok fejében az alkohol és az áhított életmód összekapcsolódik - írja az Addiction.

A szakemberek pontosan elemeztek 793 olyan slágert, amelyek 2005 és 2007 között voltak divatosak. Az elemzés közben figyeltek fel arra, hogy ezeknek a daloknak a 25 százalékában konkrét alkohol márkanevek hallhatóak - ez pedig nagy befolyással van a tinik fogyasztási szokásaira.

A szakértők szerint mivel ezeket a divatos slágereket a kamaszok gyakran hallgatják, így egyfajta reklámként működnek, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ezek a gyerekek a megengedettnél jóval korábban italozni kezdjenek. Az italgyártókat azonban nem okolják, hiszen ezek a burkolt reklámok az esetek túlnyomó többségében a gyártók tudta nélkül kerülnek be a szövegekbe.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.