Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 04. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

A szerb elnök megkegyelmezett a Toroczkai László megsértéséért elzárásra ítélt magyar újságírónak

A szerb elnök megkegyelmezett a Toroczkai László megsértéséért elzárásra ítélt magyar újságírónak

Kegyelemben részesítette Tomislav Nikolic szerb államfő Sass László vajdasági magyar újságírót, akit Szerbiában elzárásra ítéltek Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjének személyiségi jogait sértő korábbi írása miatt - közölte pénteken a szerb elnöki hivatal.

Az államfő kegyelmi rendelete pénteken lép hatályba. A B92 belgrádi televízió hírportálja szerint az újságírót már el is engedték a szabadkai fogházból.
Nikolic a hivatal közleménye szerint azon meggyőződésétől vezérelve írta alá a kegyelmi rendeletet, hogy a szólásszabadság az alapvető jogok közé tartozik.
A 69 éves Sass Lászlót, az egyetlen vajdasági magyar nyelvű napilap, a Magyar Szó, illetve a Hét nap című hetilap egykori munkatársát korábban 150 ezer dináros pénzbírságra ítélte egy szabadkai bíróság, mert megítélése szerint az újságíró a Magyar Szó 2007. április 24-i számában olvasói levélként Toroczkai Lászlót sértő írást tett közzé. Az újvidéki fellebbviteli bíróság később jóváhagyta az elsőfokú ítéletet.
Mivel Sass László a pénzbírságot szorult anyagi helyzete miatt nem tudta befizetni, a bírságot napi ezer dinárral számolva 150 napos elzárásra változtatták. Sass László tizenhárom nappal ezelőtt kezdte meg szabadságvesztése letöltését.
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet bírálta az ítéletet, elfogadhatatlannak nevezve, hogy egy újságírót a büntetőjog eszközeivel ítélnek el egy politikai vezetővel szembeni kritikus véleménye miatt.
Toroczkai Lászlónak a szerb hatóságok 2008-2010 között megtiltották a belépést az országba a politikus ultranacionalista kijelentéseire és ugyanilyen tevékenységére hivatkozva - emlékeztetett jelentésében a Tanjug szerb hírügynökség.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=03&nav_category=12&nav_id=631925

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.