Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2013. December 03. 10:24, kedd | Helyi

A szeretet ünnepére készülve Környén

A szeretet ünnepére készülve Környén

December 1-jén, Advent első vasárnapján Környén is kigyúltak a Betlehemi jászol és az ünnepi díszvilágítás fényei

A szeretet ünnepére készülő környeiek ezúttal is zsúfolásig megtöltötték a katolikus templomot, majd a Vackor Óvoda és Bölcsőde előtti teret, ahová a gyerekek örömére a Télapó is megérkezett. Szakálné Gaál Monika előadásában csendült fel vasárnap 16 órakor a Csendes éj a zsúfolásig megtelt környei katolikus templomban, ahol elsőként Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte a jelenlévőket.
Az Advent jelentése: várakozás. Várakozás a béke, a szeretet, a család meghitt ünnepére, a karácsonyra. Ebben a várakozásban, az ünnepre való készülődésben és rohanásban, a karácsonyi fények és dallamok kavalkádjában szükségünk van arra, hogy a lelkünkbe is béke, szeretet, meghittség költözzön. Az Adventi koszorú gyertyái mutassanak nekünk utat egymás felé, a szeretet felé, a békesség felé, a sebzett lelkek felé – fogalmazott, a jelenlévőktől azt kérve, hogy a hívők számára leggyengédebb Mária-tisztelet idején ünnepeljék a Szűzanyát is, aki méhében hordozta a várva-várt Üdvözítőt, s „kinek ruhája a Nap, a Hold a lábai alatt, és a fején 12 csillagból álló korona ragyog.”
Ez az adventi időszak ne csak várakozás legyen, hanem váljon valóra is, találkozzunk Jézus Krisztussal – hangzott el Nagy Péter református tiszteletestől, majd Dr. Árendás József Bedy Sándor plébános üzenetét tolmácsolta: az adventi vágy életünk megváltás utáni sóvárgása. A léleknek Isten országává kell lennie. Vágyakozzunk a teljes élet után: ez az adventi vágy!
Beke László polgármester ünnepi beszédében így fogalmazott: a világító gyertyák számának gyarapodása jelzi a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad Karácsonykor. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat, melyek a hit, a remény, a szeretet, az öröm. Ez a négy szó, a négy szó jelentése, a hozzájuk kapcsolódó érzések nélkülözhetetlen részei életünknek. Olyan értékeket jelölnek, melyek nélkül csak léteznénk, nem pedig élnénk: hittel, reménnyel, szeretettel és örömmel a mindennapjainkat. Zárásul azt kívánta, hogy az adventi várakozást ebben az évben is Karácsony szeretetben teljes beteljesülése kövesse otthon a családban, a barátok között, az élet egész területén, s hogy az ünnep fényeit, a csodát őrizzük meg lelkünkben a hétköznapokra is.
A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, valamint a Három Királyok Alapítvány több évtizedes múltra visszatekintő közös ünnepi rendezvényén Nikáné Vadász Erzsébet, a Vackor Óvoda és Bölcsőde vezetője Riesing István és az egyházközség ajándékát vehette át, egy, a betlehemi születésről készített fafaragást. A hagyományos programot a templomban az általános iskola énekkara, a Német Nemzetiségi Dalkör és a Vackor Óvoda kamarakórusának műsora tette meghittebbé, majd a Betlehemi jászol, a község karácsonyi díszvilágítása mellett az Adventi koszorú első izzójának fénye is kigyúlt. Idén 34 LED-es hópihedísszel és közel 700 méternyi fényfüzérrel továbbbővült Környe ünnepi díszvilágítása, amely mostantól a vasúti átjárón túl az oroszlányi út mellett, a közelmúltban kialakított új főtéren és az óvoda homlokzatán is karácsonyi hangulatot varázsol esténként.
A hagyományos adventi vásárnak is már az új főtér biztosított méltó környezetet, a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta. A gyerkőcök legnagyobb örömére a Télapó is megérkezett, apró ajándékokkal hálálta meg a verseket, dalokat, de természetesen azok az apróságok sem távoztak üres kézzel, akik kissé megszeppentek.
Advent első vasárnapján kiállítás is nyílt a községben Vlasits Márton ökumenikus templomfotóiból. A látássérült fotós kedvenc témái az Árpádkori templomok. Pár esztendeje a misztikus környezet mibenlétét így fogalmazta meg: gyermekkoromban édesapám azt mondta, a templomokban lerakódik a sok ima és fohász, attól válik szent hellyé. Vlasits Márton művei a Környei Római Katolikus Egyházközség szervezésében január első hetéig tekinthetők meg munkanapokon a Művelődési Házban.

Címkék: advent környén

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.