Városlista
2022. május 22, vasárnap - Júlia, Rita

Hírek

2011. Augusztus 29. 12:53, hétfő | Helyi önkormányzati
Forrás: Salamon Gy.

A vértesi tűzoltók bizonyultak a legjobbaknak

A vértesi tűzoltók bizonyultak a legjobbaknak

Hetedik alkalommal rendezett szombaton tűzoltónapot és versenyt a Vértessomlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a program növekvő népszerűségét jelzi, hogy ezúttal 16 csapat sorakozott fel a megnyitóra.

A legkevesebbet a várgesztesieknek kellett utazni, míg a legtöbbet a Rúzsáról érkezőknek, de jöttek Nagyigmándról, Tardosról, Kecskédről, Császárról, Süttőről, Tatabányáról, Vértestolnáról is, férfiak és hölgyek egyaránt. Sőt, a vértestolnaiak egyenesen négy, köztük két kicsi gyerekekből álló csapattal érkeztek, a legkisebbek egy minipályán tartottak bemutató szerelést.

A program kezdetén, köszöntőjében Schäffer László, a házigazdák elnöke büszkén említette meg a vértessomlóiak eredményeit, hiszen idén az országos felnőtt versenyről a hölgyek bronz-, míg a férfiak aranyéremmel érkeztek haza.
Erdélyi István, a megyei katasztrófavédelem igazgató-helyettese megnyitójában szólt a katasztrófavédelmi törvénycsomagról, melyben a döntéshozók jelentős szerepet szánnak az önkéntes tűzoltómozgalomnak és egyesületeknek.
A jól működő, felkészült önkéntes tűzoltók létének fontosságát emelte ki Hartdégen József polgármester is, hiszen – mint mondta – jelentőségük akkor mutatkozik meg, amikor katasztrófahelyzet áll elő. Márpedig Vértessomlón idén két földrengést is átéltek, s ekkor tapasztalhatták meg, hogy a versenyben, edzésben lévő, összetartó tűzoltócsapat milyen segítséget jelent – fogalmazott a polgármester, azért is köszönetét fejezve ki, hogy a somlóiak évről-évre megszervezik a versenyt.
A lánglovagok hagyományosan két versenyszámban mérették meg magukat, 800 méteres kismotorfecskendő szerelésben, valamint akadálypályán, s a „vértesi tűzoltók” taroltak, hiszen a vértessomlói és vértestolnai csapatok senki mást nem engedtek a dobogóra.
A kismotorfecskendő szerelést a férfiaknál – mondhatni – toronymagasan a hazaiak 1-es csapata nyerte 00:33:31-es idővel, mögötte majdnem 3 másodperccel maradt le a Vértestolna gárdája, s a bronzérmet is a házigazdák szerezték meg a 2-es együttesükkel.
A hölgyek kétindulós mezőnyében is a vértessomlóiak állhattak a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, a vértestolnaiak a második helyen végeztek.
Az akadálypálya eredményeit a versenybíróság nem értékelte nemenként, így a hölgyek – bánatukra – a két utolsó helyet szerezték meg, viszont kárpótolhatta őket falujuk férfijainak teljesítménye: első lett a Vértessomló 1-es, második a Vértessomló 3-as együttese, harmadik pedig a Vértestolna gárdája.
A tömlőtekerő verseny legjobbjának Prekob István bizonyult, míg a sugárcső dobó versenyben Lengyel Lajos lett a legeredményesebb, ő több mint 32 méterre repítette a sugárcsövet.
A szervezők természetesen ezúttal sem feledkeztek meg az utánpótlásról, akik egyszer majd átveszik a stafétát. A gyerekeket a habparti és a már hagyományos puttonyfecskendővel való célbalövés mellett egy kicsi akadálypálya is várta, ahol kúszhattak, mászhattak, futhattak a tömlővel, hátha ők is kedvet kapnak, s egykor majd szüleik, nagyszüleik nyomdokába lépnek.
 

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 22. 08:08, vasárnap | Belföld

Átadták Az év múzeuma idei díjait

Átadták Az év múzeuma idei díjait szombaton a Múzeumi Világnap alkalmából rendezett Múzeumok Majálisán a Múzeumkertben.

2022. Május 22. 07:00, vasárnap | Belföld

Orbán: Magyarország és Szerbia számíthat egymásra

Magyarország és Szerbia számíthat egymásra, ez a két ország biztonságban van, legyen szó gázról, vagy éppen élelmiszeripari termékekről - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a szerbiai Újvidéken.

2022. Május 22. 06:00, vasárnap | Belföld

Novák Erdélyben: ahhoz keresünk szövetségeseket, hogy a háborút elkerülhessük

Ahhoz keresünk szövetségeseket, hogy a fegyverekkel vívott háborút elkerülhessük, s abban az ideológiai hadviselésben, ami a teremtés rendjét akarja felforgatni, a családot megőrizhessük családnak,

2022. Május 21. 18:02, szombat | Külföld

Rekordot döntött a nagy-britanniai milliárdosok száma és vagyona

Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.