Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Január 20. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Addig demonstrálnak a taxisok, amíg megegyezés nem születik

Addig demonstrálnak a taxisok, amíg megegyezés nem születik

Nyitottak vagyunk az egyeztetésre és a megegyezésre, de a megegyezésig maradunk az utakon - mondta Gelencsér Zsolt, a fővárosi taxistüntetés egyik szervezője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A szervező a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatón bejelentette: felkérték Juhász Pétert, az Együtt alelnökét, hogy közvetítsen a szereplők között, vonja be a politikai pártokat a megoldáskeresésbe annak érdekében, hogy ügyüknek nagyobb legyen a társadalmi támogatottsága. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a rendezvény továbbra is politikamentes.

Gelencsér Zsolt ismertette a tüntetők követeléseit is, például, hogy minden érintett egyetértésével alakítsák át a személyszállítás szabályozását. Követelik azt is, hogy haladéktalanul kezdődjön szakmai egyeztetés a főváros, a kormány és a tüntetők között. A kormány péntekig hívja össze az egyeztetést, jövő hét végéig pedig szülessen megállapodás, "mert ha nem, országossá terjesztik ki az akciót" - mondta.

Azt szeretnék, ha versenyhelyzet lenne és minden személyszállítással foglalkozó szereplőre azonos feltételek vonatkoznának - jelentette ki, hozzátéve: a törvénynek betarthatónak kell lennie és be is kell tartatni.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, maga sem szeretné, ha pártpolitikai síkra terelődne az ügy. Nem a piac egyes szereplői ellen kell fellépni, hanem azzal szemben, aki a szabályozást hozza és lehetővé teszi, hogy ne egyenlő feltételekkel, ne a szabad verseny keretei között dolgozzanak a szereplők - fogalmazott.

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy amíg központilag szabályozzák a taxisoknak a szolgáltatás árát, addig van olyan piaci szereplő, aki változtatja az árait. Elfogadhatatlannak nevezte az is, hogy a taxisoknak akár 6-800 ezer forintot is fizetniük kell egy évben és szigorú ellenőrzéseket kapnak, míg mások nem.

Ugyanakkor - mondta - nem az a megoldás, hogy mások is megkapják ezeket az elviselhetetlen terheket. Jelezte: a taxisok nyitottak arra, hogy megfelelő ellenőrzés mellett végezzék a munkájukat, viszont elvárják, hogy "mások is ugyanezt kapják", de nyitottak arra is, hogy az árakat szabadítsák fel és legyen szabad verseny.

Szólt arról is, hogy a törvénykezésnek igazodnia kell a két év alatt megváltozott piaci helyzethez, és változtatnia kell a törvényi szabályozáson.

Juhász Péter szerint az állam és a főváros a saját érdekében járt el, amikor szabályozta a taxispiacot, az volt a cél, hogy "fideszes oligarcháknak játsszák át".

Hangsúlyozta: a tüntetés a szabad piac követeléséről szól, és ebben ő mindig elől fog állni. Megjegyezte: a szabad piac minden magyarnak és minden demokratikus pártnak közös ügye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során