Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Május 14. 07:11, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Aggteleki hiúzt fognának

Aggteleki hiúzt fognának

Hiúzegyed befogását tervezik a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei, az állat mozgását rádió-telemetriás nyomkövetővel kísérhetik figyelemmel.

A WWF Magyarország két éve elindult hiúz fajvédelmi programjának újabb fejezete kezdődött az Aggteleki Nemzeti Parkkal kötött együttműködési megállapodást követően – mondta el az MTI-nek Antal Alexa, a WWF Magyarország képviselője.

Programjuk elsődleges célja az ország élőhelyeinek védelme, a háborítatlan erdőterületek megőrzése, amihez szorosan kapcsolódik a nagyragadozó kutatásának támogatása. Ennek része az a monitoringrendszer, amellyel a nemzeti park szakemberei igyekeznek megfigyelni a hazánkba újra visszatérő hiúzok mozgását és szokásait – tette hozzá Antal Alexa.

Közeli terveik szerint hiúzbefogókat helyeznek el az állat előfordulási helyein, és szerencsés esetben a befogott hiúzra rádió-telemetriás nyakörvet helyeznek fel, így még pontosabb információkat nyerhetnek a populációt illetően.

„Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy ezt az egész Európában fokozottan védett fajt még mindig illegálisan kilövik, és úgy véljük, hogy a lakossági tájékoztatáson kívül a felhelyezett nyomkövető is segítséget nyújthat a nálunk élő néhány egyed megóvásában” – hangsúlyozta a WWF képviselője.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.