Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Június 07. 09:00, péntek | Helyi

Ahol a víz az úr...

Ahol a víz az úr...

Pilismarót üdülőövezet kitelepítése

2013.06.09.

Átfolyt a víz a 10-es úton

Almásfüzitő és Dunaalmás között a 10-es út mentén futó Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltését napok óta áztatja a Duna. Ma délelőtt 10 óra környékén a töltés egy része alámosta a víz, melyen átfolyik a megáradt Duna vize.

A helyszínen ott tartózkodik a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság egy munkatársa. Helyszín bejárás után megállapították, hogy a víz a 10-es út mellett található szántóföldre folyik, így emberéletet és lakóházakat nem veszélyeztet. Százötven főt azonnal odairányítottak, ők megkezdték a helyreállítást.

203.06.08 11:00
Pilismarót üdülőövezet kitelepítése
Délelőtt 10 órakor a polgármester elrendelte Pilismarót üdülőövezetének a kitelepítését, amit ma délig be kell fejezni. A lakosok probléma nélkül hagyják el folyamatosan a területet, még nem ürült ki teljesen az üdülőövezet. A kitelepítést megelőző céllal rendelték el, ugyan úgy, mint Győrújfalunál, a lakosok biztonságának az érdekében, mivel az üdülőövezet árterületen helyezkedik el. A kitelepítéstől függetlenül a védekezési munkák tovább folynak.

2013.06.08 10:00
Komáromban az elmúlt időszakban vízügyesek, katonák, önkéntesek, valamint szeretetszolgálati alkalmazottak folyamatosan töltötték a zsákokat.
A védmű teljes hossza 10-15 magasan rakott. Az éjszaka folyamán az ellentámasztás is a teljes hosszban megtörtént. A védművet folyamatosan ellenőrzik.

Almásfüzitőn a deponált zsákok számát tovább növelték.

Dunaalmáson az Által-Érnél a védmű megtámasztása megtörtént. A Polgármesteri Hivatalnál lévő áteresznél az áteresz megerősítése folyamatban van. A helyszínen tűzoltók, vízügyesek, és önkéntesek dolgoznak.

Neszmélyen jelenleg a homokzsákok töltése befejeződött. Megfelelő mennyiségű töltött homokzsák áll rendelkezésre a depóniákban.

Lábatlanon befejezték a munkálatokat. Jelenleg a védmű felügyelete folyik.

Táton a Kenyérmezei pataknál katonák végzik a gátmagasítást. A Vak Bottyán utcában folyamatosan szivattyúznak. A gátak állapotát folyamatosan ellenőrzik.

Nyergesújfalun a gátak állnak. Állapotuk megfelelő, tartalékot képeztek homokzsákokból. A csatornázási művek a szennyvíz elszállítását sikeresen megoldották.

Dömösön jelenleg munkálatok nem folynak, a gátakat folyamatosan ellenőrzik.

Esztergomban a gátőrháznál a Palóc és a Nyírség mentőszervezet tagjai katonákkal együtt folytatták a védmű bordás megtámasztását.

A Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán hajózási tilalom van életben.

Esztergomban lezárták a Mária-Valéria hidat.

Elzárt település: Dömös, Pilismarót, Vaskapu.

Az árvíz miatt lezárt 11-es főút helyett a Pilismarótról Pilisszentlélek felé vezető erdészeti úton lehet megközelíteni a Duna-parti településeket.

Lezárt utak Komárom-Esztergom megyében
útszám település TERELÉS
11326 Esztergom Nagy-Duna Sétány Esztergom, Táncsics út (önkorm., kétirányúsítva)
11325 Pilismarót Szobi révhez vezető út nincs
1011 Tát10-es és 117es út összekötő Tát községen keresztül 117. és 10. sz utakon,
10 Almásfüzitő-Dunaalmás 1129 sz. úton keresztül
111 Esztergom-Esztergom-kertváros önk.út-1111 - 1117 - 117 sz. út,
11342 Dunaalmás-hajóállomáshoz
11343 Dunaalmás-vasútállomáshoz
11324 Pilismaróttól a Duna partra
1119 Tát (Malomnál) 1118. és 10. sz. utakon keresztül
1 Komárom - Győr 131. sz.főút-13.sz.főút-M1.autópálya-M19.gyorsf.út
11 Esztergom - Tát (117 sz. főút csp.)
13301 Komárom vasútállomási út
11 Esztergom-Pest megyehatár Dömös és Pilismarót megközelítése erdei úton
10 Neszmély-Süttő
10 Nyergesújfalu-Tát között

2013.06.08 08:00
Az éjszaka folyamán Komáromnál a Duna vízszintje túllépte a 832 centimétert. Ez 30 centiméterrel haladja meg az eddig mért legnagyobb szintet.
Esztergomban 8 centiméter a különbség a 2002-es árvízi szinthez képest. Közben a 12 védekező település nagy részénél elérték a védművek a vízügy által javasolt magasságot, ami 40 centiméterrel meghaladja a prognosztizált szintet.
Jelenleg az említett településeken gáterősítések zajlanak, valamint figyelő szolgálat működik. Az önkéntesek többségét hazaengedték, hivatásosok, polgárőrök , rendőrök látják el a szolgálatokat.

A többször említett elzárt településeket ( Dömös és Pilismarót)11-es főút helyett a Pilismarótról Pilisszentlélek felé vezető erdészeti úton lehet megközelíteni.

Almásfüzitő és Tokod között szünetel a vasúti forgalom. A korábban említett szüneteltetések, vagy korlátozások továbbra is fent állnak:

Esztergom és Komárom között bizonyos szakaszon a vasúti közlekedés szünetel, az engedélyezett szakaszokon sebességkorlátozás van érvényben. Az Almásfüzitő és Komárom közötti szakasz jobb pályáján a vasúti forgalom szünetel, a bal pályán sebességkorlátozás van meghatározva.

Az M1-es autópálya megyei szakasza a védekezés idejére ingyenesen használható minden járműkategória számára.

2013.06.07 22:00
Jelenleg is 1770 ember dolgozik a meglévő védművek emelésén, erősítésén.
Várhatóan az este-éjszaka folyamán el fog készülni a gátrendszer a prognosztizált vízszint feletti magasságokkal. Nagy számban dolgoznak önkéntesek, hivatásosok egyaránt a gátakon. Több helyszínen nem tudnak több védekező erőt fogadni. Felhívjuk figyelmüket, hogy regisztrálhatnak időpontra, településre honlapunkon, ahol egyben figyelemmel is kísérhetik a védekezési pontok igényeit.
Komáromban a depóniáknál elegendő homok és homokzsák áll rendelkezésre. A gát teljes hossza 6.140 m, ezt 9-15 zsák magasságban töltötték meg, 3 zsák szélességben. Almásfüzitőn a környezetvédelmi szakemberek óránként ellenőrzik a vörös iszap tározó VII-es kazetta állapotát. Dunaalmáson az Által-Ér Dunaalmás felőli részén a partfal megerősítése tovább folyik. Neszmély településen is folyamatos a vízügyi felügyelet. Lábatlanon 1 db szivattyút üzemeltek be és nézik a vasúti töltéseknél az esetleges szivárgást. Süttőn , a délután folyamán helyreállt a vezetékes vízszolgáltatás. Pilismaróton is folytatták a gát megerősítését. Újabb 10.000 db homokzsák került beépítésre Táton a Kenyérmezei patak Tát felöli oldalának megerősítése még tart. A többi védmű elkészült, mindenhol megtörtént a védvonalak fóliázása, ellensúlyozása. Nyergesújfalun az Eternit gyár elektromos leválasztását elvégezték. Az Eternit lakótelep társasházainak bevédését befejezték. Dömösön az elmúlt 4 órában 3000 db zsák beépítésre került. Esztergomban a korábbi helyszíneken folyik tovább a védekezés: Mindszenty tér, Árok u., Tabáni híd.

Továbbra is 2 település van elzárva a víz által, Dömös és Pilismarót. Az árvíz miatt lezárt 11-es főút helyett a Pilismarótról Pilisszentlélek felé vezető erdészeti úton lehet megközelíteni a Duna-parti településeket.

A Duna megyei szakaszán továbbra is hajózási tilalom van.

Almásfüzitő és Tokod között szünetel a vasúti forgalom. A korábban említett szüneteltetések, vagy korlátozások továbbra is fent állnak:

Esztergom és Komárom között bizonyos szakaszon a vasúti közlekedés szünetel, az engedélyezett szakaszokon sebességkorlátozás van érvényben. Az Almásfüzitő és Komárom közötti szakasz jobb pályáján a vasúti forgalom szünetel, a bal pályán sebességkorlátozás van meghatározva.

Az M1-es autópálya megyei szakasza a védekezés idejére ingyenesen használható minden járműkategória számára.

2013.06.07 16:45
Komáromban továbbra is végzi a honvédség a védmű kiépítését, a vasútállomáson lévő depóniánál a homokzsákok töltése folyamatos.
Az almásfüzitői vasútállomásnál lévő depóniánál homokzsákok töltését végzik tűzoltók, önkormányzati dolgozók, a NAV dolgozói, valamint közel 100 önkéntes, de folyamatosan várjuk az önkénteseket. A VII. számú vörösiszap tározó ellenőrzését továbbra is végzik, a tározó gátrendszerén továbbra sincs sérülés.

Az Által-ér Dunaalmás felőli részén a partfal megerősítése tovább folyik homokzsákokkal. Irányítottan engedik le a vizet a nyúlgát tehermentesítése érdekében, Ezen felül a református lelkész laknál a gát bordás megerősítése zajlik.

Neszmély Radvány köznél reggel 7 órától gépi munka folyik. Önkéntesek és Önkéntes Tűzoltó Egyesületből ékező tűzoltók töltik a homokzsákokat.

Táton egy helyen újabb gátrészt alakítanak ki, ebben a honvédség erői segítenek, önkéntesekkel megerősítve.

Esztergomban a védekezési munkálatokban ma a TURUL Mentőcsoport és az esztergomi középiskolák tanulói segítenek. A védművek állnak, állapotuk rendben van, megerősítés történik.

Süttőnél az ivóvíz-hálózat kihagyását nem az árvíz, hanem csőtörés okozta. A védművek a Duna megyei szakaszán mindenhol stabilan állnak. A hatóságok sehol nem tervezik a gátak feladását.

A megyében található Szlovákiába vezető utak nincsenek lezárva és a közút információi szerint nem is fogják őket lezárni. A komáromi Erzsébet hídon a 20 tonna össztömeget meghaladó gépjárműveket nem engedik át, nekik a legközelebbi átkelés Rajkánál lehetséges.

Több mint 500 ezer homokzsákot építettek be az önkéntesek és a hivatásosok, civilek és folyamatosan kérik az önkormányzatok a több és több homokzsákot, fáklyát és lapátot, hogy az éjszaka folyamán is töretlenül dolgozhassanak.

2013.06.07 9:20
A Duna 67,5 kilométeres Komárom-Esztergom megyei szakaszán folyamatos a védekezés.

Tegnap délután megérkeztek a tűzoltók Szabolcsból, Csongrádból, Hevestől, Békésből és Hajdú. Őket Pilismaróton, Komáromban, Esztergomban, Dunaalmáson és Nyergesen vetjük be a védekezés során.

A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tűzoltószakképzésen résztvevő hallgatói a délelőtt folyamán érkeznek meg Pilismarótra a gátakat erősíteni.

Pilismarót és Dömös továbbra sem megközelíthető a 11-es útról, de erdei utakon Dobogókő felől elérhető, ezen az útvonalon azonban személyautók tudnak csak közlekedni, ezért a Pilismarót és Dömös felé helyközi járatok nem közlekednek.

A tegnapi naptól a Tatai Környezetvédelmi Zrt. óránként ellenőrzi az almásfüzitői VII. számú vörösiszap tározók, melyen továbbra sincs nyoma sérülésnek.

Komáromnál a honvédség továbbra is nagy erőkkel végzi a védmű kiépítését, magasítását a vízügyi igazgatóság irányítása mellett. A komáromi vasútállomáson lévő depóniánál folyamatosan töltik a homokzsákokat, az elmúlt néhány órában megközelítőleg 24 000 zsákot töltöttek fel.

Az Által-ér Dunaalmás felőli részén a partfal megerősítése tovább folyik homokzsákokkal. Neszmélyen az éjszaka folyamán egy helyen kicsit meggyengült a gát, de több mint 100 önkéntes és tűzoltó segítségével sikerült megerősíteni, így a probléma elhárult.

Táton egy helyen újabb gátrészt alakítanak ki, ebben a honvédség erői segítenek, önkéntesekkel megerősítve.

Esztergomban a védekezési munkálatokban ma a TURUL Mentőcsoport és az esztergomi középiskolák tanulói segítenek. A védművek állnak, állapotuk rendben van, megerősítés történik.

Az éjszaka folyamán több mint 1500-an segítettek megyeszerte a Duna elleni harcban.

2013.06.07 04:30
Kitart a kétezer ember a hajnali órákig a gátakon

A hajnali órákban is dolgoznak az összesen 67.5 km hosszú gátakon az önkéntes és a hivatásos segítők. A vedművek mindenhol állnak, a gátak magasításán, szélesítésén ezáltal megerősítésén dolgoznak az emberek a megyénkben.
Továbbra is 2 település van elzárva a víz által, Dömös és Pilismarót. Ezeket a településeket a Pilismarótról Pilisszentlélek felé vezető erdészeti úton lehet megközelíteni

Süttőn, Lábatlanban, és Pilismaróton az éjszakára abbahagyták a munkálatokat, az említett településeken figyelőszolgálat működik. Komáromban, Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Neszmélyben, Táton, Nyergesújfalun, Dömösön, és Esztergomban változatlan intenzitással töltik, és rakják ki a zsákokat az ott dolgozók.

A Duna megyei szakaszán továbbra is hajózási tilalom van.

Változás, hogy Almásfüzitő és Tokod között szünetel a vasúti forgalom. A korábban említett szüneteltetések, vagy korlátozások továbbra is fent állnak:

Esztergom és Komárom között bizonyos szakaszon a vasúti közlekedés szünetel, az engedélyezett szakaszokon sebességkorlátozás van érvényben. Az Almásfüzitő és Komárom közötti szakasz jobb pályáján a vasúti forgalom szünetel, a bal pályán sebességkorlátozás van meghatározva.

Az M1-es autópálya a 85-107 km szelvény között a védekezés idejére ingyenesen használható minden járműkategória számára.

2013. 06.07 01:00

Éjszaka is kétezren a gátakon

Az éjszaka folyamán is 2000 ember dolgozik a megyénkben a gátakon. További segítség érkezett, Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól 70 fő, Katasztrófavédelmi Oktatási Központból 180 fő. Előbbi Nyergesújfalu térségében, utóbbi Pilismaróton teljesít szolgálatot. Kaptunk további munkagép felajánlást is , melyek elosztása megtörtént, a gépek jelenleg is a helyszíneken dolgoznak. Komárom-Esztergom megyében jelenleg 11 településen zajlik árvízi védekezés.

Komárom-Esztergom megyében jelenleg 2 elzárt település van, Dömös és Pilismarót. Az árvíz miatt lezárt 11-es főút helyett a Pilismarótról Pilisszentlélek felé vezető erdészeti úton lehet megközelíteni a Duna-parti településeket. Az ún. Hoffmann-kunyhói úton személygépkocsik és 7,5 tonnánál kisebb tehergépjárművek haladhatnak. A sofőröktől azonban fokozott óvatosságot kér az erdőgazdaság, hiszen keskeny, kanyargós üzemi útról van szó, ahol mindenütt lehet vadon élő állatok felbukkanására számítani.

2013-06.06 20:00
Jelenleg is több mint 2000 ember dolgozik megyénkben a meglévő gátak erősítésén, magasításán .

A védekezés során eddig összesen több mint 550.000 homokzsák lett megtöltve, és beépítve az ideiglenes védművekbe. A délután folyamán megérkeztek a Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőcsoportok. Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Csongrád-, Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságoktól összesen 376 fő, valamint technikai eszközök érkeztek segítségként megyénkbe. Mentőszervezeteink is a kritikus helyszíneken vannak, karöltve a helyi önkéntesekkel és hivatásosokkal dolgoznak a gátakon.
Komáromban is folyamatban van a gátak magasítása vízügyi szakirányítás mellett. A vasútállomáson lévő depóniánál a homokzsákok töltése folyamatos. Az előző, honlapunkon is megjelentetett hír óta eltelt időszakban 23.000 db homokzsákot töltöttek meg, mellyel 4640 méter hosszan 3 zsák szélesen és 7-8 zsák magasan építenek , erősítenek a gáton.

Almásfüzitőn a vasútállomásnál lévő depóniánál homokzsákok töltését végzik a településen felállított erők. A 7-es vörösiszap tározót a környezetvédelem továbbra is ellenőrzi, sérülés a gáton nincs.

Dunaalmás településen az Által-ér Dunaalmás felőli részén a partfal megerősítése tovább folyik homokzsákokkal.

Neszmélyen is zajlik a védekezés . A gázfogyasztást a Vizimolnár utcában lekapcsolták. 37 fogyasztó maradt gázellátás nélkül.

Süttőn lévő önkéntesek a délután folyamán 1000 homokzsákot használtak fel, és további 1000 db zsák megtöltését tervezik.

Pilismarót üdülő területen tovább folytatódik a védekezés (töltésmagasítás). A Tisza, a Palóc és a Kőrös Mentőszervezetek a helyszínen vannak. A köteles polgárvédelmi szervezet behívásra került és 95 fővel részt vesz a védekezésben. A Dunaparti sétány a munkálatok miatt lezárása került. Kitelepítésre várhatóan nem fog sor kerülni.

Táton a védművek fóliázása folyamatosan zajlik. Arany János utca végén a körgát építését befejezték.

Nyergesújfalun a védművek építése még folyamatban van a vízügy javaslata alapján.

Dömösön 90 %-os készültségi állapotban vannak a védművek, melyeken a munkálatok folyamatosan zajlanak.

Esztergom Prímás-szigetről utolsóként 5 fő távozott rokonokhoz. Gáz- és víz-szolgáltatást lekapcsolták a szigeten.

Az árvíz egy magán tulajdonban lévő tanyát is veszélyeztet ezért erről a területről az állatokat a tulajdonos elszállította

A Duna megyei szakaszán továbbra is hajózási tilalom van.

Lezárt határátkelőhely nincs. Esztergom és Komárom között bizonyos szakaszon a vasúti közlekedés szünetel, az engedélyezett szakaszokon sebességkorlátozás van érvényben.

2013-06.06 20:00
Az emberek töretlenül dolgoznak a Duna teljes megyei szakaszán annak érdekében, hogy mindenhol megfelelő méretűre és erősségűre épüljön a gátrendszer mindenhol.

Civilek, katonák, tűzoltók, a MÁV munkatársai és önkéntes mentőszervezetek megközelítőleg ezren vesznek részt a munkában három napja váltásban. Ma délutánig majdnem 500 000 homokzsákot raktak már le és még több ezerrel erősítik a gátakat.

A munkákat több megye mentőszervezete is segíti, így a Palóc, a Nyír és a Tisza Mentőcsoport. A Komárom-Esztergom megyei mentőszervezet, a TURUL Mentőcsoport két napja az Által-ér dunaalmási szakaszán építi a nyúlgátat a település lakosaival, a Nyír Mentőcsoporttal és sok máshonnan érkezett önkéntessel.

Komárom és Szőny között töretlenül építi a honvédség a gátat, melyhez a homokzsákokat Almásfüzitő rendező-pályaudvarán töltenek és vonaton szállítják a védekezési pontokhoz. A szőnyi vasútállomásnál a Máv-Start Zrt. és vízügy munkatársai, valamint szintén önkéntesek építik a védvonalat a vasúti töltés mellett.

Süttőnél elkészült a védmű, de önkéntesek további homokzsákokat töltenek, ha esetleg szükség lesz rájuk a Bikol-patak bevédéséhez.

Pilismaróton tovább folytatódik a védekezés. A gát magassága már megfelelő, most azon dolgozik a Tisza és a Palóc mentőcsoport a többi önkéntes segítségével, hogy megerősítsék a gátat.

Táton az önkéntes tűzoltó egyesület, esztergomi középiskolások és katonák segítségével folyik a védekezés az Únyi és a Kenyérmezei patak mentén.

Nyergesújfalun a vízügyi szakemberek megállapították, hogy valamennyit emelni kell a védműveken, ezen továbbra is dolgoznak az önkéntesek, a hivatásos tűzoltók, a helyi polgári védelmi szervezetbe beosztottak.

Dömösön önkéntesek, közfoglalkoztatottak, valamint a polgári védelmi szervezet, munkagépekkel gátépítési, gátmagasítási tevékenységet végeznek. Dömös és Visegrád között hegyi földúton a közlekedés biztosított, és lehetőség van Pilismaróton keresztül erdészeti út használatával is a település elhagyására, így az elzártság nem áll fenn.

Esztergomban a Prímás szigeten megszüntették a gáz- és vízszolgáltatást.

A Duna megyei szakaszán továbbra is hajózási tilalom van.

Lezárt határátkelőhely nincs. Esztergom és Komárom között bizonyos szakaszon a vasúti közlekedés szünetel, az engedélyezett szakaszokon sebességkorlátozás van érvényben.

Az almásfüzitői 7-es vörösiszap tározót a környezetvédelem továbbra is ellenőrzi, sérülés a gáton nincs.

Lezárt utak a megyében:

11326 Esztergom Nagy-Duna Sétány Terelés: Esztergom, Táncsics út(önkorm., kétirányúsítva)

11325Pilismarót Szobi révhez vezető útTerelés:nincs

1011 Tát10-es és 117es út összekötő Terelés: Tát községen keresztül 117. és 10. sz utakon,

10Almásfüzitő-DunaalmásTerelés:1129 sz. úton keresztül

111 Esztergom-Esztergom-kertváros Terelés: önk.út-1111 - 1117 - 117 sz. út,

11342Dunaalmás-hajóállomáshoz

11343 Dunaalmás-vasútállomáshoz

11324Pilismaróttól a Duna partra

1119 Tát (Malomnál)Terelés: 1118. és 10. sz. utakon keresztül

1Komárom - GyőrTerelés:131. sz.főút-13.sz.főút-M1.autópálya-M19.gyorsf.út

11 Esztergom - Tát (117 sz. főút csp.)

13301Komárom vasútállomási út

11 Esztergom-Pest megyehatárTerelés: Dömös és Pilismarót megközelítése erdei úton

10Neszmély-Süttő

2013.06.06 14:40
Folyamatosan ellenőrzik a vörösiszap tározókat, nincs sérülés a gáton!

Június 5-én délután a katasztrófavédelmi igazgatóság a környezetvédelemmel és a bányakapitánysággal közösen bejárást tartott a Almásfüzitőn található VII. számú vörösiszap tározónál.
A tárolót körülölelő gáton sérülés, megcsúszás vagy átázás nincs. Emellett a gát magassága jóval meghaladja a várható legmagasabb vízállást. A figyelőkutakat naponta kétszer ellenőrzik és a telephelyen 24 órában őrzik.

2013.06.06 11.35
Az egész ország átállt 24/24 órás szolgálatra. Ez azt jelenti, hogy a váltásos munkarendben dolgozó tűzoltók és csoportja fogja egymást váltani naponta, hogy a harmadik csoport az árvízzel veszélyeztetett területek védelmére mehessenek.

Ennek következtében Komárom-Esztergom megyébe több száz tűzoltó érkezik megerősíteni a védelmet.

2013.06.06 9:00
Egyre többen vesznek részt a védekezési munkálatokban

A TURUL és a Palóc Mentőcsoport folyamatosan segítik a védekezést, valamint ma reggel elindult a Nyír Mentőcsoport is Komárom-Esztergom megyébe.

A dunai árvíz által veszélyeztetett bevásárló központok és tömegtartózkodásra alkalmas objektumok felmérését elvégezték. Az árvíz által veszélyeztetett területen befogadó helyek álnak rendelkezésre.

2013.06.06 04:00
Komárom-Esztergom megyében a védekezés szervezése folyamatos, a homokzsákok illetve homok mennyiségének biztosítása akadálymentesen történik.
A kritikus helyszíneken a katasztrófavédelem folyamatosan jelen van, a védekezési munkálatokban a vízügyes szakemberekkel együttműködünk, a beérkező erőkre és eszközre vonatkozó igényeket kezeljük és ahol szükség van rá oda továbbítjuk. A védekezési munkálatok zökkenőmentesen zajlanak. A kiépített védművek felügyelete megoldott. A Környezetvédelem munkatársai ellenőrizték az almásfüzitői vörös-iszap tároló gátkoronáját. Nemcsak az árvízi helyzet miatt, hanem a korábban tapasztalt földmozgás miatt is. Jelentésük alapján eltérést, szivárgást nem tapasztaltak.
Jelenleg is közel 800 ember dolgozik a gátak megerősítésén. Az éjszaka folyamán további 150.000 homokzsákot töltöttek meg és raktak le a kritikus szakaszokon.

Süttő településen a védekezési munkálatokat az éjszakára felfüggesztették, reggel 8.30-kor várható a folytatás. Éjszakára 1 fő katasztrófavédelmi szakember tart ügyeletet. A rendőrség két fővel járőrözik a településen.
Nyergesújfalun éjfél után befejezték a munkálatokat. Éjszakára egy fő katasztrófavédelmi szakember ügyeletet tart. , a rendőrség és polgárőrség 2-2 fővel járőrözik a településen.
Táton a polgármesteri hivatal 4 fővel tart éjszakai ügyeletet. További változás a védekezésben nincs, a munkálatok folytatódnak.
Esztergomban éjszakára a munkálatokat befejezték, itt szintén a rendőrség és a polgárőrség tart figyelő szolgálatot.
Pilismarót körzetében további 1500 homokzsák beépítése történt meg. A Palóc -, és Kőrös Mentőszervezet tovább végzi a munkálatokat. Időközben a helyszínre érkezett a Green Peace magyarországi szervezete, akik 7 fővel képviseltetik magukat, és segítik a munkálatokat.
Dömösön is szünetel az éjszakára a munka, de a figyelő szolgálat itt is jelen van..
Komárom vasútállomáson lévő depóniánál a homokzsákok töltése folyamatos. Az éjszaka folyamán további 14.000 db homokzsákot töltöttek meg, mellyel 4640 méter hosszan 3 zsák szélesen és 5-6 zsák magasan, védművet építenek. Az ideiglenes megerősítés folyamatos felügyeletére a vízügy és a honvédség biztosít embereket.A gátak gyalogos bejárása biztosított, a helyszínen további 150 tonna homok áll rendelkezésre a további árvízi munkálatok zökkenőmentes végzéséhez.
Almásfüzitőn a vasútállomásnál lévő depónál homokzsákok töltését végzik a településen felállított erők, az előző jelentés óta homokzsák töltése valósult meg.
Dunaalmás településen figyelő szolgálat továbbra is működik 4 fővel. Az Által-ér Dunaalmás felőli részén a partfalat megerősítették homokzsákokkal. A helyszínre érkezett 5 fő oroszlányi tűzoltó, akik az Oroszlányi ÖTP gépjárművéről fényárbocot szereltek a munkaterület megvilágítására. Az árvízvédelmi kapuk zárása 100%-os készültségben van.
Neszmélyen a Vízimolnár utcában gátmagasítás befejeződött.

További kitelepítésre nem került sor az éjszaka folyamán.

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is várja a felajánlásokat, amiket a következő elérhetőségeken tehetnek meg:
Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: 34/ 512 079
E-mail: kemvkk@katved.gov.hu
Komárom: 34/ 541 308
Almásfüzitő: 34/ 348 251
Esztergom: 33/ 542 092

Esztergom és Komárom között bizonyos szakaszon a vasúti közlekedés szünetel, az engedélyezett szakaszokon sebességkorlátozás van érvényben.

Lezárt utak tekintetében nem történt változás a megyében, továbbra is az alábbi szakaszok vannak lezárva a forgalom előtt:

1-es számú főút Komáromtól-Gönyűig

Dunaalmáson és Neszmélyen a vasút felé vezető utcák

Esztergom-Búbánatvölgynél félpályás lezárás a 11-es úton

Táton a 10-es és 117-est összekötő út, valamint a Bajnai út egy része

Pilismaróton a Szobi révhez, valamint az üdülő övezethez vezető utak

Esztergomban a Nagy-Duna sétány (A Mária Valéria hídra vezető út)

10-es út Almáfüzitő és Dunaalmás között

111-es út Esztergom és Esztergom-kertváros között

11-es út Dömös és Visegrád között, Esztergom és Pilismarót között, valamint az Esztergomból a 117-esig tartó szakaszon

Szobi révhez vezető út

Esztergom-Tát másodrendű főút , félpályán lezárva

2013.06.06 00:30
1341 ember, hivatásos és önkéntes dolgozik jelenleg is a gátak megerősítésén.
A megyénkben a védekezés folyamán közel 300.00 db homokzsák lett kihelyezve gát emelés, toldások formájában. A Vöröskereszt, és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is segítenek, a gáton dolgozók ellátásában. Az este folyamán csatlakozott az árvízi védekezéshez a Palóc-, és a Kőrös Mentőcsoport is, mindkét szervezet Pilismaróton segít a gátakon dolgozóknak, valamint speciális feladatokat is ellátnak.
A délután 6 órás állapothoz képest a következő változások történtek:

Dunaalmás településen az Által-ér Dunaalmás felöli részén a partfal megerősítését elvégezték homokzsákokkal.

Neszmélyen a Vízimolnár utcában gátmagasítás történik. A polgármesteri hivatalnál található áteresz megerősítése megtörtént. Fáklyák kerültek kihelyezésre. A depóniákban 5000 db tartalék zsák van elhelyezve, a védvonalra 1500 db zsákot helyeztek ki.

Esztergomban a Kis-Duna sétány és az Árok utca részén most is több mint 100 fő vesz részt a védelmi munkálatokban. A 111-es főút melletti üzemanyag töltőállomás körül a védekezési munkálatok folyamatban vannak. Jelenleg 47 fő dolgozik. Beépítettek 3000 homokzsákot, 250 m gát építését végzik.

Pilismarót: a település üdülő övezetének védelmére a mai napon kb. 2400 m3 homokot használtak fel árvízvédelmi védekezésre.

Almásfüzitőn a vasútállomásnál kiépített depónál a homokzsákok töltését folyamatosan végzik.

Komáromban több száz önkéntes és hivatásos végzi a védőmű kiépítését, magasítását, vízügyi szakirányítás mellett. .A vasútállomásnál lévő depóniánál a homokzsákok töltése folyamatos, az előző frissítés óta 11.000 db homokzsákot töltöttek meg.

A kitelepítettek száma nem bővült az utolsó híradásunk óta.

Az önkéntes felajánlások az éjszakai órákban is érkeznek, technikai eszközöket , élelmiszert, segítségnyújtást is ajánlottak fel.

2013.06.05 18:00
Több mint 2800 ember, hivatásosok, önkéntesek, polgárőrök, mentőszervezetek dolgoznak a gátakon , a délutáni órákig több mint 250.000 darab homokzsákkal erősítették meg a kritikus szakaszokat. A Duna vízszintje óránként 5 cm-rel emelkedik.

A 10-es út Duna felőli oldalán található házakból elkezdték a lakók kiköltöztetését.
Dunaalmás településen a két árvízi kaput lezárták padlók, fólia és homokzsákok beépítésével. Süttőn a védmű elkészült. Nyergesújfalun 2000 homokzsákkal védik a település alacsonyan fekvő részeit. Esztergomban a kialakított 5 deponáló helyen folyamatosan töltik a homokzsákokat. A helyszínek továbbra is: József A. tér, Poór Antal tér, Mindszenty tér, Árok u. és Papnevelde utcák. A 111-es főút melletti MOL üzemanyag töltőállomás körül a nyúlgát építése folyamatos, a szükséges 500 m-es szakaszból 400 m elkészült. Esztergom és Búbánatvölgy között a 11-es úton félpályán a nyúlgát építése reggeltől folyamatosan zajlik. Pilismarót térségében az eddig megépített gát magasítása jelenleg is folyamatban van. Dömösön a gátépítés 300 méteren két munkagéppel,önkéntesekkel folyamatos. Almásfüzitőn a vasútállomásnál a homokzsákok töltését folyamatosan végzik, a településen felállított erők az elmúlt néhány órában 11.000 homokzsák töltését végezték el. Komáromban a védmű 4.630 m hosszan 3 sor szélesen és 4 sor magasan készült el. A honvédség végzi a védmű kiépítését, magasítását, vízügyi szakirányítás mellett. A szükséges anyagokat, mint homokzsák, fáklya, lapát és gumicsizma a katasztrófavédelem biztosítja. Komárom vasútállomásnál is folyamatos a homokzsákok töltése, és kihelyezése. Táton jelenleg 3 helyszínen folyik a védekezés , folyamatos a homokzsákok töltése, és kihelyezése az érintett szakaszokon.

Dömösről , egy családi házból kellett egy családot kitelepíteni, őket rokonok fogadták be.

Önkéntes felajánlások nagy számban érkeznek, technikai eszközöket, ételt, italt, gépjárművet is ajánlottak fel segíteni szándékozó emberek, cégek, karitatív szervezetek egyaránt.

A védekezésben részt vevők ellátásáról a Vöröskereszt helyi szervezetei, és önkéntesek gondoskodnak.

Komárom-Esztergom megye dunai szakaszain folyamatos a figyelőszolgálat, vízügyi szakemberek, rendőrök figyelik a megépített gátakat.

A vízállás folyamatosan emelkedik, ennek következtében valószínűleg a következő útszakaszokat is lezárják:

11-es út Dömös és Visegrád között, Esztergom és Pilismarót között, valamint az Esztergomból a 117-esig tartó szakaszon

10-es út Neszmély és Süttő között

2013. június 5. 16:11
Komárom-Esztergom megyében a Duna áradása miatt újabb utakat zártak le.
10. számú főút – Almásfüzitő és Dunaalmás (Tatai kereszteződés) között
11326. számú út – Basaharc és Pilismarót között (a szobi a révhez és Pilismarót
üdülőövezethez vezető út)
11325. számú út – Esztergom, Nagy Duna Sétány (Mária Valéria-hídról a forgalmat egyből abelvárosba terelik a Táncsics utcán keresztül)
1011. számú út – Tát belterülete (117. számú főutat köti össze a 10. számú főúttal)
111. számú út Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti része
11341. számú út Dunaalmás belterületén, a 10-es számú főútról a Duna-partra levezető út
11342. számú út Dunaalmás belterületén a Hajóállomáshoz vezető út
11343. számú út Dunaalmás belterületén

2013.06.05 12:24
Komárom és Győr között lezárják az 1. sz. főutat

A Megyei Védelmi Bizottság döntése értelmében az 1. számú főút Komárom-Győr közötti szakaszát várhatóan ma délután teljes szélességben lezáráják.

A közút által egyeztetett terelőút a következő: Komárom (1. sz. főút) - 131. sz. főút - 13. sz. főút – M1 autópálya – M19 autóút – Győr (1. sz. főút)

A Győr-Moson-Sopron MVB tájékoztatása szerint az M1 autópálya érintett szakaszán, a lezárást követően díjfizetési kötelezettség nem áll fenn a járművek részére.

2013.06.05 10:50
Komárom és Esztergom között nem közlekedhetnek a vonatok

A Komárom-Esztergom vasútvonalon, 2013. 06. 05-én 10 órától a Duna magas vízállása miatt nem közlekedhetnek a vonatok, bizonytalan ideig. Az utasokat a teljes vonalon vonatpótló autóbusz viszi.

Az árvízi helyzet okozta késésekért és kellemetlenségekért utasaink szíves megértését kérjük, türelmüket köszönjük, aktuális információkért kérjük keresse honlapunkat, ahol folyamatosan tájékoztatjuk utasainkat.

2013.06.05 08:22
Komárom-Esztergom megyében a Duna áradása miatt lezárták:

10. számú főút – Almásfüzitő és Dunaalmás (Tatai kereszteződés) között
11326. számú út – Basaharc és Pilismarót között (a szobi a révhez és Pilismarót üdülőövezethez vezető út)
11325. számú út – Esztergom, Nagy Duna Sétány (Mária Valéria-hídról a forgalmat egyből belvárosba terelik a Táncsics utcán keresztül)
1011. számú út – Tát területe (117. számú főutat köti össze a 10. számú főúttal)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya