Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2012. Augusztus 08. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Akár 30 százalékkal is drágulhat a kenyér

Akár 30 százalékkal is drágulhat a kenyér

Akár 25–30 százalékkal is drágulhat a kenyér a következő hónapokban. Az áremelkedés indokolt és elengedhetetlen a Magyar Pékszövetség szerint, miután a liszt ára és a logisztikai, szállítási költségek is jelentősen megugrottak az utóbbi időben - írja a Magyar Hírlap.

„Elengedhetetlen, hogy emelkedjen a kenyér ára, miután a liszt ára és a logisztikai, szállítási költségek is jelentősen megugrottak az utóbbi időben” – mondta a lapnak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A szakember hangsúlyozta, az aratást megelőzően a liszt átlagára 72–74 forintra rúgott kilogrammonként, de augusztus közepére már megközelítheti a száz forintot. „A búza jelenlegi felvásárlási ára indokolja a csaknem százforintos alapanyagárat, de ha tovább emelkedik a búza ára, akkor akár további drasztikus drágulás sem elképzelhetetlen”. A gyártási költségek növekedése mellett – az üzemanyagár emelkedése miatt – a szállítási költségek emelkedése is tovább sújtja az amúgy is nehéz helyzetben lévő sütőipari vállalkozásokat.

'A fogyasztói árak emelkedésére azért is szükség van, mert ellenkező esetben pékségek tucatjai mennek tönkre, munkahelyek kerülnek veszélybe, és sokan kerülhetnek az utcára” – fogalmazott Septe József. Ráadásul már korábban megugrott a többi alapanyag, így a margarin és az élesztő ára is, és ezt a sütőipar nem tudta érvényesíteni az áraiban. A Magyar Pékszövetség szerint a tartalékokkal nem rendelkező sütőipari vállalkozások kénytelenek az emelkedő költségeket átadási áraikban érvényesíteni, különben a gazdálkodásukat ellehetetlenítő veszteségeket kell elszenvedniük. Ez pedig a sütőiparban foglalkoztatott – megközelítőleg huszonnégyezer – munkavállaló létbiztonságát is veszélyezteti.

A kenyér ára országrészenként különböző, így a fogyasztói árban akár ötvenforintos differencia is lehet az egyes régiókban. Jelenleg kétszáznyolcvannégy forint a fehér kenyér kilogrammonkénti átlagára, a házi jellegűért 322, a félbarna kenyérért pedig 254 forintot kell fizetni a boltokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.