Hírek
2021. November 11. 10:41, csütörtök |
Helyi
Forrás: http://www.ovonok.hu
Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.
Elhoztam Szent Márton püspök vesszejét
A szokást nem mi kezdtük s nem mi végezzük
Állatainknak annyi szaporodása legyen,
ahány ága-boga van a vesszőnek.
Márton, egy római tribunus i.sz. 316-ban született fia apja kívánságára a légió katonája lett. A legenda szerint 18 éves volt, amikor lováról leszállva odaadta palástját egy didergő koldusnak, aki a történet szerint Jézus volt. Nem sokkal ezután megkeresztelkedett, otthagyta a sereget, és misszionárius lett. 371-ben a Loire menti Tours püspökévé választották. A legenda szerint Márton (alázatból) a ludak óljába bújt, hogy kitérjen püspökké választása elől, de a ludak gágogásukkal elárulták a szentet, így "kénytelen volt" a püspökséget elvállalni.
Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. A Márton napi lakomán elfogyasztott lúd csontjából is időjárásra következtettek: ha a liba csontja fehér, és hosszú akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.
A Márton napján szedett vesszőt, amit az állatok terelésére használtak, az istálló ajtaja fölé helyezték, megvédte az állományt a betegségektől. A szőlővidékek némelyikén azt is mondták, ha Márton napkor még zöld a szőlő levele, bizonyosan enyhe télre számíthatunk, s ha ezen a napon esik az eső akkor a következő évi szüret is bőséges lesz.
Libasült gesztenyés rösztivel
Hozzávalók (6 személyre): 1 konyhakész liba belsőségekkel (4,5 Kg), só, bors, 1 cserép majoranna, 15dkg sárgarépa, 3 hagyma, 5 ek olaj, ½ tyúkhúsleves alaplé, 1,2 kg kelbimbó, 4 ek madula-pehely, 25dkg főtt gesztenye, 40dkg burgonya, 1 tojás, 1ek liszt, 2 ek étkezési keményítő, cukor, 2 ek vaj
A nyak és a háj levágása után a libát kívül belül bedörzsöljük sóval, borssal és a lecsipkedett majorannával. Rácsra fektetjük, tepsit tolunk alá és ¼ vízzel meglocsolva 175 fokon kb 3,5 órát sütjük.
A répát feldaraboljuk, 2 hagymát elnegyedelünk. A belsőségeket és a nyakat 1 ek olajon 10 percig, majd a répával és a hagymával 4 percig pirítjuk. A levessel és 5 dl vízzel felforraljuk és alacsony hőfokon főzzük, amíg a liba sül.
A kelbimbót forró sós vízben 10 percig főzzük, a mandulát szárazon megpirítjuk. A burgonyát durvára, a maradék hagymát finomra reszeljük. Hozzáadjuk a durvára aprított gesztenyét, majd összedolgozzuk a tojással és a liszttel. Kis serpenyőben 2 ek olajat hevítünk. Evőkanállal 3-4 halmot teszünk bele a masszából, kissé lelapítjuk és közepes hőfokon rösztiket sütünk. Ugyanígy megsütjük a többi masszát is.
A sós vízzel megkent libát 30 perc alatt ropogósra sütjük, majd kivesszük. Az átszűrt, vízzel 4dl-re kiegészített szaftot felforraljuk. Besűrítjük az 5 ek vízzel simára kevert keményítővel, újra felforraljuk és sóval, borssal, egy csipet cukorral ízesítjük.
A leszűrt kelbimbót a forró vajon 5 percig pároljuk, majd összeforgatjuk a mandulával. A feldarabolt libát a mandulás kelbimbóval, rösztivel és szósszal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ezek érdekelhetnek még
2024. Október 21. 00:00, hétfő | Helyi
Jogerősen hét év börtönbüntetésre ítéltek egy gyermekpornográfiával vádolt férfit
A Tatabányai Törvényszék ítéletét helybenhagyva jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélt a Győri Ítélőtábla egy gyermekpornográfiával vádolt férfit - közölte a Győri Fellebbviteli Főügyészség pénteken az MTI-vel
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre
2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi
Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban
Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.