Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 07. 14:21, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress

Allergia: megfelelő anamnézissel és kezeléssel elérhető a tünetmentes élet

Allergia: megfelelő anamnézissel és kezeléssel elérhető a tünetmentes élet

Az egyre tovább húzódó allergiaszezon és a folyamatosan emelkedő pollenkoncentráció sok ember életét keseríti meg.

A kínzó tünetek kordában tartásának egyik fő lehetősége az immunterápia, a szervezet specifikus védekezőképességének visszaszorítása - a Rádió Orient műsorában Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa és Mohácsi Edit, a János Kórház allergia szakrendelőjének vezető főorvosa az allergia genetikai és környezeti tényezői mellett a kezelési módszereket is körbejárta.

A kora tavasztól az első fagyokig húzódó allergiaszezon sok ember életét keseríti meg. A kültéri allergiamentes időszak igen rövid, és akkor még nem is beszéltünk az állandóan jelen lévő beltéri allergénekről – mint például a házi poratkáról és a házikedvencek szőréről, tolláról. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának műsorában Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa az allergiás megbetegedések előfordulásának arányáról beszélt. Intézetünk kérdőíves felmérésekből tájékozódott, melyek szerint a 7-9 éves korosztály 18-22 százaléka allergiás. Eredményeink szerint a nagyvárosokban többen szenvednek allergiás megbetegedésben, itt a parlagfű és az üröm, míg a hegyvidéken a fűfélék a vezető allergének – összegezte a kutatási adatokat a főorvos.

Páldy Anna elmondása szerint a nagyvárosi esetek magas számát a levegőben található biológiai és kémiai légszennyezők okozzák. A szállópor, az ózon és a szénmonoxid érzékennyé teszi a nyálkahártyát, megkönnyíti az allergén anyagok szervezetbe kerülését - fejtette ki.

A közigazgatás rádiójában Mohácsi Edit, a János Kórház allergia szakrendelőjének vezető főorvosa kiemelte, a környezeti tényezők és a genetika együttes találkozásakor beszélhetünk az allergiás mechanizmus kialakulásáról. Tulajdonképpen a szervezet kóros védekezéséről van szó. A szervezet ellenanyagokat kezd termelni, majd az allergénnel való ismételt találkozáskor a két elem összekapcsolódik. A falósejt felszínén történő egyesülés szétrobbantja a sejtet, ami mediátoranyagokat szabadít fel. Ez a végkifejlet okozza az allergiás tünetegyüttes megjelenését. A tünetek a szemben, az orrban, a tüdőben, a bőrfelszínen, de akár a gyomor- és bélrendszerben is kialakulhatnak. A skála a viszketéstől, a tüsszögéstől, az orrdugulástól és a köhögéstől kezdve az anafilaxiás sokkig, a fulladásos állapotig, a hasmenésig és a hasi görcsökig változhat – összegezte Mohácsi Edit.

Fontos megkülönböztetni az ételallergiát és a pollenérzékenység következtében kialakult keresztreakciót. Az ételallergia valamilyen ételféleséggel szembeni szabályos allergiás reakció, amely minden alkalommal tüneteket vált ki. Ellenben a pollen-étel keresztreakció nem valódi allergiás mechanizmuson alapuló tünetegyüttes. A gyümölcsök és zöldségek hasonló szerkezetükből adódóan elfoglalhatják a pollenhelyét, így ugyanúgy allergiás náthát válthatnak ki - emelte ki Mohácsi.

A János Kórház allergia szakrendelőjének vezető főorvosa elmondta, az allergiás esetek hátterében többnyire a genetika áll. Amennyiben mindkét szülőnél fennáll az allergia, az utódok közel 60-70 százaléka örökölhet hasonló állapotot. Érdekesség, hogy az allergia 10 százalékban genetikai háttér nélkül is kialakulhat. Ezt az új környezeti tényezőkkel magyarázhatjuk – tette hozzá.

Az életveszélyes reakciók elkerülése, továbbá a tünetmentes élet elérése érdekében nem szabad elhanyagolni az allergiára utaló jeleket, megfelelő anamnézist kell felvenni – emelte ki Mohácsi Edit. A helyes anamnézis megállapításának egyik módszere az allergén anyagok alkarra csepegtetése, majd megszúrása. Azonban ebben az esetben is csak akkor beszélhetünk allergiáról, ha a teszt pozitivitása időben megegyezik a tünetekkel.

Mohácsi Edit főorvos kiemelte, az allergia kezelése a tünetek függvényében változik. Felső légúti panaszok esetén több gyógyszerféleséget, általában cseppet vagy sprayt alkalmazunk. A bőrelváltozásokat, gyomor- és bélpanaszokat főként antihisztamin tablettával kezeljük. Az allergia kordában tartásának további lehetősége az immunterápia, mely során visszaszorítjuk a szervezet specifikus védekezőképességét. Ez a módszer azonban a lehetséges mellékhatások miatt nagy odafigyelést igényel – részletezte a főorvos a kezelési lehetőségeket.

Amennyiben kíváncsi a nap és a tengervíz pozitív hatásaira és az allergiások sportolási lehetőségeire, hallgassa a Rádió Orientet! www.orientpress.hu

OrientPess Hírügynökség

Címkék: allergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.