Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2014. Július 08. 05:00, kedd | Sport
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Álomnál már több a budapesti olimpia

Álomnál már több a budapesti olimpia

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta a Napi Gazdaságnak, ha mindenki egy irányba húz, Budapest hiteles, versenyképes pályázóként szállhat harcba a 2028-as olimpia megrendezéséért.

Ha a cél 2028, akkor 2019-ig kell összerakni az anyagot, akkortól várja ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a pályázatokat. Mint mondta, emberpróbáló feladat, hiszen nem elég felépíteni a sportkomplexumokat, azok között mozgatni is tudni kell több millió embert földön, vízen, levegőben.

Arra a kérdésre, hogy tavaly és tavalyelőtt összesen 142,6 milliárd forint is elég volt a magyar sportnak a központi költségvetésből, akkor idén mi indokolja a 168,6 milliárdot, Borkai Zsolt azt mondta, a létesítményfejlesztések miatt ugrott ekkorára a végösszeg, az a sporttámogatás, amely a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül valósul meg, csak 10 milliárdos tétel. Ez persze nem jelenti azt, hogy a sportcélú beruházások közül egy is kidobott pénz lenne: amelyik ló jól húz, azt etetni kell, nem pedig éheztetni. A kormányzat felismerte, hogy ha van egy sikerágazat, amely több évtizedre visszamenőleg folyamatosan a világ élvonalában tartja Magyarországot, annak lehetőséget kell adni, azt tovább kell fejleszteni, ki kell aknázni a benne rejlő potenciált.

Az emberek hajlamosak a magyar sport erejét csak és kizárólag az olimpiai aranyérmek számában mérni, holott a mostani fokozott támogatás a két év múlva esedékes riói játékokon közvetlenül aligha éreztetheti hatását, arra legalább 8-12 évet biztosan kell várni. Jó példa erre Nagy-Britannia: a 2012-es londoni olimpiának kiváló házigazdája volt, s miközben felépültek a rendezéshez szükséges stadionok, csarnokok, egy nemzetközi szinten meghatározó sportnemzet is megszületett. Így szereztek a britek 65 érmet, közte 29 aranyat, s lettek harmadikok az éremtáblázaton az Egyesült Államok és Kína mögött. Kevesen emlékeznek, hogy a brit olimpiai csapat 1996-ban egyetlen evezőarannyal tért haza Atlantából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:19, kedd | Sport

Az MLSZ szerint közel 80 százalékkal csökkentek a súlyos játékvezetői hibák az NB1-ben

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának elnöke szerint közel nyolcvan százalékkal csökkent a súlyos bírói hibák száma az OTP Bank Ligában.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Sport

Konferencia-liga - Meccs nélkül jutott tovább a Puskás Akadémia

A Puskás Akadémia FC mérkőzés nélkül jutott tovább a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából, mert ellenfelét, az ukrán SC Dnyipro-1 csapatát kizárta az európai szövetség (UEFA).

2024. Július 23. 08:12, kedd | Sport

A Ferencváros új edzője energikus futballt vár

Pascal Jansen vezetőedző energikus futballt vár kedden a Ferencváros labdarúgócsapatától a The New Saints elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben.

2024. Július 22. 07:58, hétfő | Sport

Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen