Városlista
2024. szeptember 12, csütörtök - Mária

Hírek

2015. Február 23. 10:50, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Aranyérmes lett Bihardiószegen Érmellék egykori híres bora, a Bakator

Aranyérmes lett Bihardiószegen Érmellék egykori híres bora, a Bakator

Százhuszonnyolc borász 229 bora versengett a bihardiószegi Zichy Gazdakör legjelentősebb rendezvényén, a hétvégi borversenyen, ahol első ízben megmutatta ízét Debrecen egykori bora, Érmellék valamikori "édes gyermeke", a Bakator is - tájékoztatta a gazdakör elnöke a helyszínen az MTI tudósítóját.

Várdai József elmondta: a térség legnagyobb borversenyén három kategóriában összesen 81 bor lett aranyérmes, köztük a Bakator.
Utóbbi először termett az érmihályfalvai Hegedűs Attila birtokán lévő tőkéken, a szőlőből még mindössze néhány liter bor készült, az aranyérem pedig azt jelzi: jó esély van arra, hogy ismét a térség vezető bora lehessen a Kárpát-medence egykori sztárja.
A Bakator első telepítése már Bihardiószegen is megtörtént: a Heit család 2013-ban sikeresen "visszaörökítette" a szőlőfajtát, akkor ezer Bakator-vesszőt ültettek, az idén pedig újabb egy hektáron folytatják a telepítést - avatott be a részletekbe Heit Lóránd helyi gazda, megjegyezve, hogy az idén az ő pincéjükben is elkészül néhány palack Bakator.
Heit Lóránd 1981-ben vásárolta meg Bihardiószeg leghíresebb pincesorán, a "Padalja tessék-soron" a sárgaagyagos löszbe fúrt úgynevezett lyukpincét.
A pincesor neve egy anekdotából született: a soron tevékenykedő gazdák egymást rendre betessékelték a pincéikbe, ahol aztán a poharazgatásnak köszönhetően hamarosan a "pad aljára" kerültek - mesélte Heit Lóránd fia, aki ma már édesapjával együtt borászkodik a bihari dombokon.
Hagyományt ápolnak, értéket teremtenek, és a bortermelők és borkedvelők egyfajta zarándokhelyévé szeretnék tenni a bihardiószegi dombokat, ahol a szőlőtőkék között két faragott fatáblát is elhelyeztek.
Az egyik Szent Orbánt, a szőlősgazdák védelmezőjét ábrázolja, a másik Nagy Lajos királynak állít emléket, aki az első szőlőtőkék "örökítésével" megteremtette az ősi, történelmi borvidéket.
Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere, maga is szőlőtermelő borosgazda fontosnak tartja, hogy a borversennyel és a nyári borfesztivállal felhívják a figyelmet a híres érmelléki borvidékre.
Az elmúlt 50-60 évben visszaesetett a szőlőtermesztés a térségükben, s míg 150-200 évvel ezelőtt 600 hektár fölött volt a szőlőskertek nagysága, az 1990-es években már csak 70 hektár.
A jövőt egyébként biztatónak ítéli meg a település vezetője: a térség legnagyobb borversenye, ahol kétszer annyi bor méretik meg, mint bármelyik más környékbeli versenyen, jól jelzi, hogy Bihardiószegen a szőlőtermesztés, a borkészítés jelenti a jövőt - magyarázza.
A Bakator pedig - teszi hozzá - az a szőlőfajta, amely megkülönbözteti Diószeget más termőhelyektől. Jelenleg az aradi kutatóállomással együttműködve dolgoznak az ősi fajta elterjesztésén - jelezte Mados Attila.
Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társaság Egyesület elnöke - aki maga öt éve segédkezik a borkultúra felélesztésén Bihardiószegen -, emlékeztetett rá, hogy a Bakator volt Széchenyi István kedvenc bora, amely Zichy gróf közreműködésével a kínai császár asztalára is eljutott.
A Debrecentől mintegy 40 kilométerre lévő érmelléki terület Trianon előtt a fehér borok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő terület volt Magyarországon - idézte fel a szakember.
Kovács Pál elmondta azt is, hogy abban az időben rangot jelentett a debreceni gazdáknak, ha Érmelléken volt szőlőbirtokuk, s a térség akkor leghíresebb bora, a Bakator Debrecen borának számított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.