Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Augusztus 04. 00:00, szombat | Helyi

Augusztus – Újkenyér, Kisasszony, Nyárutó hava

Augusztus – Újkenyér, Kisasszony, Nyárutó hava

A magyar nyelvhasználat sokféle megjelölést használ erre a hónapra

Az Újkenyér hava természetesnek mondható, mint ahogy a Nyárutó hava megjelölés is. Kevéssé érthető a Kisasszony hava megnevezés, hiszen augusztusra Nagyboldogasszony napja esik, míg Kisboldogasszony napját szeptember 8-án ünnepli a katolikus világ.
A régi római naptárban még Sextilisként szerepelt, miután sokáig márciussal kezdődött az év, következésképpen ez volt a hatodik – sextilis – hónap. Később Augustus császár lett a névadó – a szó szoros és átvitt értelmében is. Az augustus szó jelentése: a legszerencsésebb – ami a császár pályájának szerencsés alakulására utal. Saját nevét talán azért adta ennek a nyári hónapnak, mert a legtöbb szerencsés esemény éppen ekkor történt vele. És még egy adalék: csupán egyszer fordul elő a naptárban, hogy két 31 napos hónap követi egymást – de ha a Ceasar nevét megörökítő július 31 napos volt, hát a naptárkorrekció után augusztusnak is 31 naposnak kellett lennie!
A hónaphoz két jeles egyházi ünnep tartozik: 15-én Nagyboldogasszony, 20-án Szent István napja – utóbbi a magyarság számára természetesen jóval több, mint egyházi ünnep. És persze a népi kalendárium számon tartja az elmaradhatatlan idő- és termésjósló napokat is.
Elseje, Péter napja határnapnak számít: ha eddig nem esik, jöhet akár a Duna vize is, nem terem kukorica... Lőrinc napja (10.) ha szép, sok a gyümölcs ép.... Ha 12-én, Klára napján szeles az idő, hamar beköszönt az ősz. És még egy népi hiedelem-szokás: a Bertalan-napkor, 24-én köpült vajnak gyógyító ereje van.
Ilyenkor (10–13. között) jön el a népnyelvben hullócsillagnak nevezett látványos, és még a kívánságokat is teljesítő égi jelenségek ideje, az augusztusi csillaghullást a magyar néphagyomány „Szent Lőrinc tüzes könnyeinek" nevezi.
Lőrinc napjához kötődik a dinnyével kapcsolatos hiedelem is, amely több változatban is él. Van, ahol csak a sárgadinnye „végét" jelzi e nap (Lőrinc belepisil a dinnyébe...), máshol a görögre is érvényesnek tartják ezt. Csakhogy nem nagy különbséggel két Lőrinc követi egymást a naptárban: augusztus 10. után szeptember 5-én – sokak szerint ez utóbbi zárja le a dinnyeszezont. A dinnyetermesztők biztosan ebbe a táborba tartoznak – a fogyasztók meg döntsék el saját tapasztalatuk szerint, hogy mely párthoz csatlakoznak!

Címkék: augusztus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya