Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. Február 13. 11:08, péntek | Helyi

Az 1+1 százalékos felajánlások kiutalásának feltételei

Az 1+1 százalékos felajánlások kiutalásának feltételei

NAV tájékoztató

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló hatályos törvény alapján 2014. szeptember 30-áig kellett a civil szervezeteknek a következő rendelkező évre vonatkozó előzetes regisztárciót kezdeményezni, amely a 2015. évtől a kedvezményezetté válás feltétele.
A szervezetek a 1437A adatlapon, vagy a 14EGYREG adatlapon kérhették a felvételüket a kedvezményezetti nyilvántartásba. A 2014. évben felajánlott összegek kiutalásához szükséges feltételek teljesítésével a szervezetek a törvény erejénél fogva, automatikusan bekerültek a kedvezményezetti listába. Amennyiben a szervezet 1437A számú adatlapot nem nyújtott be, úgy a 2015. évi regisztrálásához mindenképp szükséges volt - kizárólag elektronikus úton - az erre a célra rendszeresített 14EGYREG adatlapon regisztrálni. A 14EGYREG adatlap benyújtási határideje a már említett 2014. szeptember 30. volt, mely határidő jogvesztő, így igazolási kérelem előterjesztésére nincs lehetőség. Fontos változás a korábbi évkehez képest, hogy a regisztrációt nem kell minden évben megismételni, az visszavonásig vagy a kedvezményzetti feltélek időközbeni megszűnéséig érvényes.
Amennyiben a szervezet a jogvesztő határidőt elmulasztotta, nem szerepelhet a NAV nyilvántartásában, a 2015-ben részére érkező felajánlás nem érvényes. A 2015-ben kért regisztráció alapján a kedvezményezetti státusz legkorábban a csak a 2016. rendelkező évre vonatkozik, kivéve, ha a regisztrációt kérő szervezet jogutódlással jött létre, és a jogelődje regisztrált kedvezményezettnek minősült.

Idén már nem a magánszemélyek felajánlásai alapján határozható meg, hogy mely szervezetek válhatnak potenciális kedvezményezetté, hanem a NAV nyilvántartásában szereplő, érvényes regisztrációval rendelkező szervezetek részére tehető felajánlás. A szervezetek listája a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) megtalálható.

A NAV tapasztalatai szerint tavaly több szervezet számára nem volt egyértelmű, hogy a közhasznú tevékenység nem egyenlő a közhasznú jogállással. A kedvezményezetté váláshoz elegendő, ha a szervezet alapító okirata szerint közhasznú tevékenységet végez és erről nyilatkozik az adóhatóságnak a kedvezményezetti eljárás során.

Tavaly óta a felajánlott összegek kiutalása az általános köztartozás-visszatartás szabályai szerint történik, azaz a NAV a kedvezményezett esetleges tartozásának kiegyenlítésére számolja el a kiutalandó összeget. Kivételes méltányosságra köztartozásukra hivatkozással már nincs lehetőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.