Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 29. 18:42, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Az alaptörvénybe került az előzetes regisztráció

Az alaptörvénybe került az előzetes regisztráció

A parlament az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását.

A hétfőn kormánypárti szavazatokkal – 262 igen szavazattal, 84 ellenében – meghozott döntés alapján a magyarországi lakóhellyel rendelkező választók személyesen vagy elektronikus úton – az internetes ügyfélkapun –, a határon túl élő állampolgárok levélben vagy elektronikus úton kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a parlamenti választást megelőző 15. napig.

A Fidesz eredeti javaslatával szemben az alaptörvény így nem egyszerűen lehetővé teszi az előzetes regisztráció bevezetését, hanem rögzíti, hogy a választójog csak feliratkozás után gyakorolható, és a névjegyzékbevétel alapvető szabályait is tartalmazza. Az erről szóló módosításokat két héttel ezelőtt az alkotmányügyi bizottság indítványára fogadta el a Ház. A névjegyzéket minden országgyűlési választás előtt meg kell majd újítani, kivéve, ha a voksolást a parlament feloszlása vagy feloszlatása miatt tartják.

A kormánypártok választási eljárási törvényjavaslata a Magyarországon élőknek is lehetőséget adna a levélben történő regisztrációra – igaz, csak két hétig, a választást megelőző év szeptemberében –, ám az alkotmánymódosításban ez nem szerepel. A feliratkozás szabályainak alaptörvénybe foglalása azért lényeges, mert a kormánypártok korábban jelezték: előzetes normakontrollt kérnek az Alkotmánybíróságtól az új választási eljárási törvényről.

LMP-s akció

A szavazáskor LMP-s képviselők az ülésterem felső páholyából több köteg kék színű cetlit szórtak tiltakozásul a kormánypárti sorokra, így utalva az 1947-es kékcédulás választásokra. Az elnöklő Balczó Zoltán ezután felszólította az LMP politikusait, hogy „ha nem láncolták magukat oda”, akkor hagyják el a karzatot és foglalják el helyüket.

Wittner Mária fideszes képviselő ügyrendi felszólalásában azt mondta: hatéves képviselői pályafutása alatt „ilyen botrányos dolog még nem történt” a Házban, és vizsgálatot sürgetett.

Tudatosabb döntést hozhat az előzetes regisztráció

Nem sérül az egyenlő hozzáférés elve a feliratkozással, és a kizárás vádja sem igaz, mivel a korábbi választásokon is milliók maradtak távol a szavazástól – nyilatkozta az mno.hu-nak Kiszelly Zoltán politológus az új választási eljárási törvényről.

A politológus szerint sokkal tudatosabb döntés lesz a 2014-es, és a pártok stratégiája is ehhez fog igazodni. Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint visszalépés a feliratkozás rendszere, mivel az szembemegy a világszerte tapasztalható trenddel, miszerint a választási részvétel növelése érdekében elhagyják ezt a szisztémát.

Szeptember 1-jén indul

Jövő szeptember 1-jén indul majd az önkéntes feliratkozás a 2014-es választásra, ezenkívül megszűnik a kampánycsend, továbbá átalakul a kampányfinanszírozás rendszere – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még szeptember 10-én, amikor újságírók előtt ismertette a választási eljárás tervezett változásait.

Ezért van rá szükség

A feliratkozás kapcsán az elmúlt hónapokban éles vita bontakozott ki az ellenzék és a kormány között. Az ellenzéki erők szerint a létező választói névjegyzék és a „szavazók korlátozása” miatt nincs szükség erre az intézményre. Rogán Antal ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a választási feliratkozás intézményére szükség van, mert egy új képviselő-választás csak így lesz megvalósítható és sikeres. A feliratkozásra szükség van a határon túli magyar kisebbség miatt is, az ő képviseletük csak és kizárólag ezzel a rendszerrel lehet biztosított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során