Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2023. Február 11. 07:46, szombat | Külföld
Forrás: mti

Az amerikai légteret megsértett újabb légi eszközt lőttek le

Az amerikai légteret megsértett újabb légi eszközt lőttek le

Azonosítatlan repülő tárgyat semmisített meg az amerikai légierő az Egyesült Államok légterében pénteken Alaszka felett - közölte a védelmi minisztérium

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője azt mondta, egyelőre nem tudják, honnan érkezett az újabb eszköz. Joe Biden amerikai elnök azt követően döntött a gyors megsemmisítésről, hogy a tárgy a polgári légi közlekedést is veszélyeztette.

Az illetékes beszámolt arról, hogy a légi eszköz 40 ezer láb (mintegy 12 ezer méter) magasságban haladt Alaszka északi partvidéke közelében a tenger felett, amikor egy F-22-es vadászgép rakétával megsemmisítette washingtoni idő szerint kora délután.

A kínai léggömbnél jóval kisebb, gépjármű méretű légi eszközről van szó. Eredetére a maradványok elemzése fog választ adni, a vizsgálat már zajlik, de a roncsok összegyűjtése a tenger felszínéről és mélyéről hosszabb időt vehet igénybe - tette hozzá Pat Ryder.

Az is elhangzott, hogy ezúttal az amerikai légtér megsértése viszonylag rövid ideig tartott, az eszköz jelenlétét a légtérben csütörtökön észlelték.

Múlt szombaton az amerikai haderő nyolc nap után semmisített meg egy kínai léggömböt, amelyet az amerikai kormány a kínai hírszerző program eszközeként tart számon, Kína azonban eltévedt meteorológiai eszközről beszél.

Az amerikai kormány csütörtökön közölte: a három busz méretű kínai eszköz maradványainak elemzése nyomán arra jutott, hogy az elektronikai hírszerzésre és jeltovábbításra is alkalmas volt.

Az amerikai képviselőház szintén csütörtökön egyhangúlag Kínát elítélő határozatot fogadott el az amerikai szuverenitás megsértése miatt.

Az ügyben a külügyminisztérium, a védelmi tárca és a Szövetségi Nyomozó Iroda tisztségviselői zárt ajtók mögött tájékoztatták a kongresszus tagjait is. A kiszivárgott hírek szerint komoly feszültséget hozott az ülés, amelyen a republikánusok azért bírálták a Biden-kormányt, mert az észlelést követően nyolc napot várt a kínai eszköz megsemmisítésével.

Fotó: Wikipedia - F-22 Raptor

Címkék: kína, légtérsértés, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.