Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 25. 11:05, hétfő | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Vasvári Tamás

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron vasárnap.

A székesfehérvári önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere együtt helyezett el koszorút az Aranybulla-emlékműnél.

Sulyok Tamás beszédében az Aranybulláról "mint történelmünk és alkotmányos önazonosságunk meghatározó ereklyéjéről" szólt.

Varga Zs. András előadásában úgy fogalmazott: "az Aranybulla történeti alkotmányunk vívmányai közé tartozik: nemcsak történeti ereklye, hanem ma is az Alaptörvény érvényes és kötelező értelmezési forrása".

Cser-Palkovics András azt emelte ki, hogy Székesfehérvár "az ország történelmi fővárosaként és a kortörténeti dokumentum egykori kiadásának helyszíneként", emlékévet hirdetett 2022-re - olvasható az önkormányzati közleményben.

Nyolcszáz éve, 1222. április 24-én adta ki II. András király Fehérváron a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybullát, amely évszázadokra a magyar jogrendszer egyik legfőbb tartóoszlopa, a történeti alkotmány fontos része lett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.