Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Július 27. 00:00, vasárnap | Helyi

Az ÉDV Zrt. korszerűsíti tatabányai vízbázisát

Az ÉDV Zrt. korszerűsíti tatabányai vízbázisát

Az Északdunántúli Vízmű Zrt., mint a térség meghatározó szolgáltatója, fejlesztési célkitűzéseinek megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít a hazai és uniós környezetvédelmi előírások betartására.

Mindemellett szem előtt tartja a fogyasztók és az önkormányzatok igényeinek és elvárásainak megfelelő, minőségi szolgáltatás megvalósítását, folyamatos fejlesztésekkel teszi még biztonságosabbá a vízellátást.

2014 januárjában kezdődött az a korszerűsítés a Tatabánya-Oroszlány regionális vízellátó rendszer XV/C vízaknáján, amelyet pályázati forrásból valósít meg a vízmű. A Tatabánya-Oroszlány és a Bicskei Regionális Vízmű, a Tatabánya térségi szénbányák víztelenítésére, a 60-70-es években megépített XIV/A és XV/C jelű vízaknákból kiemelt karsztvízre, mint fő vízbázisokra épült. A terület fogyasztói vízigényének 98 %-át ezek a vízbányák biztosítják. A vízkiemelés jelenleg a vágatok talpszintjén elhelyezett centrifugál szivattyúkkal történik. A XV/C vízakna a térség kiemelt fontosságú, sérülékeny földtani környezetben üzemelő vízbeszerző létesítménye, aminek távlati, biztonságos működtetését a vízmű minden körülmények között biztosítja. Ennek érdekében indokolt a XIV/A és a XV/C vízaknák közös víztermelési stratégia mentén történő fejlesztése, ami növeli a vízellátás biztonságát, kedvezőbb üzemeltetést tesz lehetővé. A bányászok új furatokat készítenek a vízadó rétegbe annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű vizet termelhesse a rendszer. Ugyancsak szükségessé vált a csővezetékek felújítása, modern és energiatakarékosabb szivattyúk beépítése, korszerű vezérlőelektronikai rendszer kialakítása.

Jelenleg a bányatérségben a csapoló fúrások kutatását és kivitelezését végzik. A felszínen a nagy átmérőjű vezetékek cseréjének jelentős részét a kivitelezők már elvégezték. A villamos hálózat és elosztó rendszer korszerűsítése folyamatban van, a vízmű telepi gépház átalakításának munkálatai jó ütemben haladnak: a régi szivattyúhelyek elbontása megtörtént, jelenleg az új rendszerelemek kialakításán dolgoznak.

A jó minőségű ivóvíz biztosítása, a szolgáltatás biztonságának fokozása, a műszaki folyamatok energiatakarékos működtetése, valamint a természetbe visszaadott szennyvizek környezetkímélő tisztítása az ÉDV Zrt. legfontosabb feladatai közé tartoznak. A Társaság ezen célkitűzéseit is szolgálja a most folyamatban lévő, vízbázis - védelmi beruházás.

Címkék: ÉDV Zrt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Bulvár

Felmérés: a skótok 40 százaléka örül, hogy az angolok kikaptak a döntőben

A hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint a skótok 40 százaléka örül, hogy Anglia labdarúgó-válogatottja vereséget szenvedett a németországi Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében.