Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2013. Április 04. 13:39, csütörtök | Életmód

Az Egészség Világnap 2013. évi témája: a magas vérnyomás

Az Egészség Világnap 2013. évi témája: a magas vérnyomás

A felnőttek egyharmada szenved magas vérnyomástól a világon. Az 50 és 59 év közöttiek felének, a 20 és 39 év közöttiek 10 % - ának ez a problémája – derül ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből.

A magas vérnyomás felelős a halálesetek csaknem a feléért, köztük az agyvérzésért és a szívbetegségekért. Április 7-én, az egészségügyi világnapon ezúttal arra hívják fel a figyelmet világszerte, hogy a magas vérnyomás elkerülhető és gyógyítható. A WHO felhívása szerint a magas vérnyomás kialakulásának kockázatait az alábbi tényezők által lehet csökkenteni:
só bevitel csökkentése
kiegyensúlyozott táplálkozás
az alkoholfogyasztás mérséklése
rendszeres fizikai aktivitás
az egészséges testsúly fenntartása
dohányzás mellőzése.
Ennek érdekében világszerte kormányzati intézkedéseket tesznek. Japánban például az Egészségügyi és Népjóléti Minisztérium rendszeres egészségügyi szűréseket vezetett be a 40 év feletti korosztálynak. Egészségügyi dolgozók és önkéntesek bevonásával tájékoztatták a szűrés lehetőségéről és fontosságáról az érintetteket. Az egészséges életmódot népszerűsítő reklámkampányokkal egészítették ki a programot. A kampány fontos része a pedagógusokkal és étkeztetőkkel való együttműködés, melynek keretében egészséges főzőiskolákat szerveztek a felnőttek és gyerekek számára.

Hazánkban az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) hirdette meg a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Programot, melyről bővebb információ a www.oeti.hu oldalon olvasható.

Komárom-Esztergom megye lakosságának megbetegedési és halálozási adatai egyaránt felhívják a figyelmet a téma fontosságára.
Megyénkben a vezető helyen álló keringési rendszer betegségei közé tartozik a már fiatal korban megjelenő, és az életkor előre haladtával egyre gyakoribb magas vérnyomás betegség, melynek aktuális adatai az alábbi diagramokon jól láthatók:

A bekövetkezett halálesetek száma megyénkben 2011. évben:
3154, ebből a magas vérnyomás okozta 166 fő halálát.
A kockázati tényezők kiküszöbölésével csökkenthető a magas vérnyomás kialakulásának esélye, odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.
Ehhez kapcsolódóan minden érdeklődőt szeretettel várunk 2013. április 8-án 14.00-17.00 között a Vértes Center földszintjén ingyenes vérnyomásmérésre valamint életmódbeli tanácsadásra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 07:56, szerda | Életmód

Különleges fényművészeti installációk láthatók az INOTA Focus: RADIANCE fesztiválon

Neves magyar és nemzetközi alkotók fényművészeti installációival várják az érdeklődőket augusztus 30. és szeptember 1. között a Várpalota melletti inotai hőerőmű területén.

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.