Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2013. Január 29. 12:03, kedd | Helyi

Az egészséges Tatabányáért program!

Az egészséges Tatabányáért program!

Az egészség az egyik legnagyobb kincs az ember életében, éppen ezért annak megőrzéséért sokat kell tenni.

Mindenki elsősorban a saját egészségéért felelős, de a közösségnek, a társadalomnak is meg kell teremtenie azokat a feltételeket, amelyek ösztönzik, segítik, lehetőséget biztosítanak minden ember számára, hogy ezért tenni is tudjon – fogalmazott Schmidt Csaba azon a városházi tájékoztatón, ahol bejelentette, hogy az önkormányzat elindítja a négy éves Egészséges Tatabányáért Programot.



Az idei év „ A mozgás éve” lesz, ezért az eseményen jelen volt Harsányi Gergely, a kiváló sportoló, a magyar kézilabda válogatott csapatkapitánya, a Grundfos - Tatabánya erőssége. Horváth Árpád testnevelő – edző vezetésével ott voltak a rendezvényen a Kodály Zoltán Általános Iskola sikert-sikerre halmozó fiú kézilabdacsapatának tagjai is. A tájékoztatón képviseltette magát a DR. CARD egészségkártyát kiadó cég operatív igazgatója, Sebők István is.



A polgármester elmondta, hogy az Egészséges Tatabányáért Program egy középtávú népegészségügyi kezdeményezés, mely három fő pilléren nyugszik: az egészséges életmód kialakításához való hozzájáruláson, az egészségügyi szűrések megismertetésén és a szűréseken való rendszeres részvételre ösztönzésén, az egészségügyben és a szociális területen dolgozók munkájának segítésén.

Megtudtuk tőle, hogy a város lakosságának általános egészségi állapota javítása érdekében az Egészséges Tatabányáért Program (ETP) minden évben egy-egy területre koncentrál, az idén a sportolásra, 2014-ben pedig az egészséges táplálkozás fontosságára, 2015-ben az egészséges környezetre, 2016-ban a mentális egészség fontosságára hívja fel a figyelmet. Emellett a megelőzés érdekében sorozatos egészségvédő szűrő- és megelőző programokat is indít az önkormányzat. Erre példa a már évek óta zajló HPV vírus elleni védőoltás, amelyet az önkormányzat finanszíroz, és így ingyenesen igénybe veheti a fiatal lányok érintett korosztálya.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője is részt vett a találkozón és elmondta: a DR. CARD egészségkártya nagyban segíti a helyszínre érkező mentősök munkáját. Az elmúlt években egyre jobban elterjedt a kártya, így a mentős kollégák már sok esetben célirányosan keresik, ugyanis a gyors diagnózis felállításánál segítség és így minél szakszerűbb ellátást kaphat a beteg.


Az idei „A mozgás éve” már ismert és folyamatosan igénybe vehető közösségi sportrendezvények sorából öt eseményre fókuszál, ezek a Gerecse 50 teljesítménytúra, a Kihívás Napja, egy tömegeket megmozgató futóverseny, az Autómentes Naphoz kapcsolódó kerékpáros esemény, valamint egy teremsport fesztivál. „A mozgás éve” rendezvényeiről folyamatos és széleskörű tájékoztatás lesz a helyi sajtón és a világhálón keresztül.

Schmidt Csaba a tájékoztatón átadta a DR. CARD egészségkártyát a Kodály iskola kézilabdás diákjainak. Mint ismertette az egészségkártyát az önkormányzat ingyenesen biztosítja a város összes általános- és középiskolás diákjának, valamint a pedagógusának, illetve a polgármesteri hivatal dolgozóinak. Ez a kártya lehetővé teszi, hogy egy esetleges vészhelyzetben a mentőorvosok, kezelőorvosok azonnal hozzájussanak a páciens sürgősségi kezeléséhez szükséges információkhoz.

A kártya személyes e-Kartonrendszer használatát is lehetővé teszi a tulajdonosnak. Mindemellett KedvezményPont partnereknél, főleg egészségügyi termékek és szolgáltatások igénybevételénél, a helyszínen az egészségkártyát felmutatók, kedvezményben részesülnek. Fontos, hogy az egészségkártya kétnyelvű, angolul is fel vannak tűntetve az adatok, így ha külföldi orvosi ellátásnál is nagyon hasznos lehet a kártya.

A polgármester hangsúlyozta, hogy egészségkártya bevezetésének lényeges eleme, hogy az önkormányzat és az Országos Mentőszolgálat stratégia partneré vált, s így még inkább hasznos együttműködés alakulhat ki a felek között. Megjegyezte: a város lehetőség szerint már korábban is támogatta a szervezet műszervásárlásait, amelyek hozzájárultak a tatabányai sürgősségi ellátás színvonalának emeléséhez.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 17. 08:02, szerda | Bulvár

Több mint negyven magyarországi turista került kórházba ételmérgezési tünetekkel Romániában

Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési tünetekkel, miután herkulesfürdői szálláshelyükön ettek - közölte kedden az Adevarul hírportál.