Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2013. Március 18. 11:44, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Az egyik legősibb napóralapot tárták fel a Királyok völgyében

Az egyik legősibb napóralapot tárták fel a Királyok völgyében

A világ egyik legősibb, több mint háromezer éves egyiptomi napóralapját tárták fel a Bázeli Egyetem régészei a felső-egyiptomi Királyok völgyében.

A jelentős leletre sírok bejáratának a megtisztításakor bukkantak rá a szakemberek idei ásatásaik során. A napóralap mészkőből készült, amelyre fekete félkört rajzoltak. Ezt 15 foknyi különbségekkel 12 részre osztották. A körülbelül 16 centiméter hosszú, vízszintes alapvonal közepén lévő lyukba lehet behelyezni egy fa- vagy fémpálcát, amely árnyékot vetve mutatja az időt. A 12 rész közepén lévő kicsiny pontok a még pontosabb időmérést teszik lehetővé - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
A napóralapot a Kr.e. 13. században használt kőkunyhók körzetében találták. A kezdetleges épületekben azok az emberek éltek, akik a térségbeli sírok építésénél dolgoztak. A napórával valószínűleg munkaidejüket mérték. A nap járásának felosztása órákra azonban fontos szerepet játszott az egyiptomi alvilági kalauzokban is, amelyeket a királyi sírok falaira rajzoltak fel. Ezek az illusztrált szövegek kronológiailag leírják a Napisten éjszakai haladását az alvilágban: a napórákat használhatták arra is, hogy ezt a jelenséget megjelenítsék.
Együttműködve az egyiptomi hatóságokkal a Bázeli Egyetem régészei és diákjai Susanne Bickel professzor vezetésével az idei ásatási szezonban a korábbi feltárások során talált több mint 500 tárgyat dokumentálták. Ezek között van egy 2012-ben feltárt, KV64 jelzéssel ellátott sír alsó része: a mintegy 3500 éves sírban szarkofágra bukkantak, amely egy Nehemesz-Basztet nevű nő múmiáját rejti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:11, hétfő | Belföld

Menczer Tamás: sok fiatal csatlakozására számítok!

Sok fiatal Fideszhez csatlakozására számít a jövőben Orbán Viktor miniszterelnök szombati, tusványosi beszéde hatására a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki erről a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában beszélt.

2024. Július 29. 08:09, hétfő | Belföld

Indul a Digitális Állampolgárság Program

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban

2024. Július 29. 08:08, hétfő | Belföld

Zömében derült, napos idő várható a héten

A héten derült, napos idő várható, csütörtöktől zivatarok is érkezhetnek - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül