Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Január 27. 11:18, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Az élelmiszeripar fontos stratégiai ágazat

Az élelmiszeripar fontos stratégiai ágazat

Fontos stratégiai ágazat az élelmiszeripar, amely egy ország szuverenitását is meghatározza - mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár elmondta az iCon elnevezésű gazdaságpolitikai konferencia megnyitóján péntek este Sopronban, hogy minderre a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború is rávilágított.

Hozzátette: az élelmiszeripar egész szegmensének támogatását és fejlesztését tekintve jó helyzetben van az ország, mert az agráriumra az európai uniós források már megérkeztek. Az élelmiszeripar pedig erős részt képvisel - mondta.
Nobilis Márton kitért arra is, hogy megvizsgálták azokat az európai országokat, ahol erős az élelmiszeripar és azt tapasztalták, hogy a támogatás azokban az országokban fentről lefelé történik. A nagy cégeket támogatják kiemelten, amelyek magukkal húzzák a kisebbeket. Ezért hozták létre a Nemzeti bajnokok program tervét - mondta.


Az a cél, hogy legyenek Magyarországon az élelmiszeriparban nemzeti bajnokok - fűzte hozzá.
Kiemelte: szeretnék elérni, hogy a nagy magyar élelmiszeripari cégek újra képesek legyenek exportálni és képesek legyenek ellátni Magyarországot a saját termékeikkel.
Hozzátette: ezektől a cégektől fontos elvárás, hogy a kisebb magyar cégeket is magukkal húzzák.
Nem érdek, hogy egyetlen egy kiscég is csődbe menjen a nagyok miatt - mondta, hozzátéve: fontos a kiscégek fejlődése annak érdekében, hogy helyben tudják friss és jó minőségű élelmiszerekkel ellátni a családokat.


Nobilis Márton elmondta, hogy a multinacionális cégektől joggal várja el a kormány, hogy minél nagyobb arányban tartsanak magyar termékeket a polcaikon. Ezért vezették be azt a szabályt, hogy bizonyos termékeket negyven kilométeren belülről kell megvásárolni.
Az államtitkár fontosnak nevezte azt is, hogy amennyiben lehetőség van rá, ezek a kereskedőláncok magyar kézben legyenek, mert tőlük joggal várható el a magyar termékek árusítása.
Mindehhez szorosan hozzátartozik az agrárszakképzés is, hogy a fiatalok a legmodernebb elméleti és gyakorlati tudást kapják meg, mert az agrárium az egyik legjobban fejlődő ágazat, amit fontos kihasználni - mondta, hozzátéve, hogy e tekintetben jó az irány.

Kovács Cs.Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.