Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2024. Szeptember 13. 07:00, péntek | Bulvár
Forrás: NAV

Az étterem kamerafelvételei alapján jött rá a NAV, hogy bevételeinek egy részét eltitkolja a cég

Az étterem kamerafelvételei alapján jött rá a NAV, hogy bevételeinek egy részét eltitkolja a cég

Nem is hinné, milyen agyafúrtak a NAV ellenőrei.

Egy vidéki városban működő gyorsétkezde valós forgalmát az üzlet kamerafelvételei, valamint a cég saját laptopjába mentett rendelési, számlázási adatai alapján rekonstruálta a NAV. Minden hatodik értékesítését eltitkolta a cég, azok ugyanis nem szerepeltek sem az online pénztárgép, sem az online számla adatbázisban.

A NAV nemzetközi szinten is egyedülálló módon használja fel, elemzi a rendelkezésére álló adatállományt, valamint rendkívül szakszerűen, pontosan szűri ki a kockázatos adózókat. A NAV széleskörű ellenőrzési repertoárját, hatékonyságát igazolja a bevételeltitkoló gyorsétkezde ügye, amely a kockázatelemzőknek lett gyanús. Az étterem bevétele ugyanis jóval alacsonyabb volt, mint amire következtetni lehetett az ételfutár cégek kiszállításról szóló számláiból. A revizorok helyszíni ellenőrzéssel, az étkezdében működő informatikai eszközökről, az adózó saját laptopjába rögzített forgalmi adatokról és a kamerák felvételeiről is adatmentést végeztek.

A laptopon talált adatbázis rendelési adatokat, számla elnevezésű bizonylatokat tartalmazott pdf-formátumban. Munkatársaink ezt az adatállományt vetették össze az online számlázó program és az online pénztárgép adataival. Kiderült, hogy a vizsgált bizonylatok körülbelül egyhatodának nem volt nyoma sem a kiállított számlák, sem a pénztárgép adatai között. A laptopon tárolt bizonylatok tanúsága szerint az összes ilyen, kérdéses számlát készpénzzel fizették. A revizorok a kamerafelvételeken is egyértelműen azonosítani tudták ezeket a megrendeléseket.

A széleskörű adatgyűjtés alapján bebizonyosodott, hogy a valós bevételi adatokat a laptopon tárolt bizonylatok tartalmazzák. Így pedig már arra is lehetőség adódott, hogy a valós forgalmat összevessék az adóbevallásokban szereplő információkkal. Kiderült, hogy a 2022-es adóbevallásban rögzített összeg több mint hárommillió forinttal, a 2023-as pedig több mint ötmillió forinttal maradt el az adózó adatbázisában szereplő valós bevételi adattól.

A vállalkozást több mint 1,6 millió forint áfa és mintegy 130 ezer forint turizmusfejlesztési hozzájárulás pótlólagos kötelezettség terhelte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 08:56, vasárnap | Bulvár

Semjén Zsolt: menthetetlen, visszataszító és botrányos néhány pap közelmúltbeli botránya

Menthetetlennek, visszataszítónak és botrányosnak nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes annak a néhány papnak a közelmúltbeli botrányát, amelyek - mint mondta - \"az egyházat és a keresztény közéletet egyaránt megrázták\".

2024. Szeptember 10. 07:40, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve a horvátországi Plitvicei-tavaknál

Idősebb férfire támadt egy medve a Plitvicei-tavaknál Horvátországban, az őt ápoló orvosok szombat este közölték, a férfi állapota stabil - közölte internetes oldalán a horvát közszolgálati televízió (HRT).

2024. Szeptember 06. 08:26, péntek | Bulvár

A Nélküledet játssza a legújabb zenélő út Magyarországon

Hatvan és Lőrinci között, a 21-es főúton készült el Magyarország harmadik zenélő útburkolata