Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2022. Március 22. 11:01, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az Európa Tanács menekültek befogadó országokból történő átvételére szólított fel

Az Európa Tanács menekültek befogadó országokból történő átvételére szólított fel

A háború sújtotta Ukrajnával szomszédos országok önmagukban nem tudják elhordozni azt a terhet, amelyet a befogadottak hatalmas száma jelent,

ezért ezektől az államoktól az Európa Tanács tagországainak át kell venniük a menekültek közül - jelentette ki a strasbourgi szervezet Parlamenti Közgyűlésének Migrációs Bizottsága hétfőn.

Az Oroszország múlt héten elfogadott kizárása óta 46 tagot számláló Európa Tanács illetékes bizottsága közleményében emlékeztetett: az ukrán városok, a polgári infrastruktúra orosz bombázása és a nemzetközi humanitárius jog egyéb megsértése miatt sokan menekülésre kényszerültek, és a szomszédos országokban kerestek biztonságot és menedéket.

Kiemelték: az Európa Tanács és az Európai Unió tagállamainak a szolidaritás szellemében, együttműködve az Ukrajnával szomszédos országok humanitárius programjaival, lehetővé kell tenniük az oda érkezők csoportjainak befogadását.

"Emlékeztetve a humanitárius védelemre szoruló menekültek önkéntes áttelepítéséről és a menekültek önkéntes letelepítéséről szóló, vonatkozó európa tanácsi határozatra, felszólítjuk a tagállamokat, hogy összehangolt humanitárius vállalás keretében vegyenek át menekülteket az Ukrajnával szomszédos országokból" - fogalmaztak.

A befogadásoknak bármilyen fajta, különösen etnikai és nemzeti származáson alapuló megkülönböztetés nélkül kell megtörténniük - szögezték le.

Végezetül közölték: az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) szerint több, mint 3,5 millió ember menekült el Ukrajnából kevesebb mint négy hét alatt. Becslések szerint ez a szám az elkövetkező hetekben, a konfliktus folytatódása esetén, 10 millió fölé emelkedhet, amely tovább súlyosbítja a humanitárius katasztrófát - figyelmeztetett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Migrációs Bizottsága.

Címkék: háború, menekült, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt