Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 09. 14:13, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress

Az Európai Parlament ellenzi a schengeni övezetet gyengítését

Az Európai Parlament ellenzi a schengeni övezetet gyengítését

A bevándorlók és menekültek áramlásai nem adnak elegendő okot arra, hogy visszaállítsák a határellenőrzéseket a schengeni határmentes övezeten belül.


Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája magyarországi részlege hírlevelében úgy tájékoztat, hogy az Észak-Afrikából érkező migránsok növekvő száma miatt egyes tagállamok a nemzeti határellenőrzések visszaállítását fontolgatják. Június 24-én az Európai Tanács azt kérte a Bizottságtól, hogy javasoljon a schengeni határmentes övezetet szabályozó törvényekhez egy záradékot, mely megengedné a tagállamoknak, hogy kritikus helyzetekben visszaállítsák a határellenőrzéseket.

Az elfogadott állásfoglalás erősen visszautasítja ezt a kezdeményezést. Az Európai Parlament határozottan ellenez minden olyan új schengeni mechanizmust, amelyet a mozgás szabadságának fokozásától és a schengeni térség uniós irányításának megerősítésétől eltérő céllal hoznak létre - áll a szövegben.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi szabályozás már egyértelműen szabályozza, hogy akkor van lehetőség a határellenőrzések visszaállítására, ha a közrend vagy a belső biztonság veszélyeztetve van.

A schengeni övezet problémái abból erednek, hogy a tagállami politikák sok fontos területen nincsenek harmonizálva, véli a Parlament. Ezért előre kell lépni az európai szintű menekültjogi és bevándorlási politika felé - egy uniós menekültjogi politika létrehozását például 2012-re tervezik.

Uniós szintű döntéshozatal szükséges
A határellenőrzések visszaállításáról a tagállamok jelenleg önállóan dönthetnek. A Parlament ehelyett egy uniós szintű értékelő mechanizmust szeretne kidolgozni. 'Az új rendszernek közösségi szinten kell működnie, és be kell vonnia az uniós intézményeket is,' - mondta a portugál, néppárti Carlos Coelho, a schengeni értékelési mechanizmusról szóló jelentés szerzője.

Ez a jelentés, mely még csak az állampolgári jogok szakbizottsága előtt van, szankciókat is szorgalmaz arra az esetre, ha a tagállamok nem tartják be a schengeni egyezményben vállalt kötelezettségeiket.

Szolidaritás
Az Európai Parlament kiemeli, hogy az új értékelési mechanizmus a tagállamoknak azt is megengedné, hogy kivételes nyomások esetén más tagállamoktól segítséget kérjenek. Ez az uniós szintű szolidaritás és kölcsönös bizalom szükséges ahhoz, hogy hatékonyan működjön a schengeni térség közös külső határa.

OrientPress Hírügynökség
 

Címkék: európa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.