Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2022. Július 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Az infláció határozza meg leginkább a nagyvállalatok terveit egy kutatás szerint

Az infláció határozza meg leginkább a nagyvállalatok terveit egy kutatás szerint

A hazai nagyvállalatok egyéves jövedelmezőségi terveit meghatározó tényezők között az infláció lett a legfontosabb - ez derült ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásból.

A közlemény rámutat: ezzel az eddigi legmeghatározóbb piaci tényező, a belföldi vevői kör szorosan a második helyre került, harmadikként pedig továbbra is meghatározó szerepet kapnak a beszállítói árak.

Az elemzők emlékeztetnek: az elmúlt két negyedévben meredeken ívelt fel az infláció szerepe a nagyvállalatok jövőjét meghatározó tényezők között, és mostanra elérte története legmagasabb értékét. Ezzel a legfontosabb faktor lett, amely meghatározza a nagyvállalatok következő egyéves eredményeit.

Az infláció azért válhatott a legfontosabb tényezővé, mert a vállalatok egyre növekvő részére gyakorol negatív hatást: 2021 negyedik negyedévéhez képest 57-ről 64-re, majd 72 százalékra emelkedett azoknak a cégeknek az aránya, amelyeknek gondot jelent a pénzromlás. Ezen belül is 8-ról 18-ra, majd 27 százalékra ugrott azok aránya, akik számára súlyos negatív hatással bír a kutatás szerint.

A magyarországi, 2 milliárd forint feletti árbevételű cégek következő 12 hónapra vonatkozó várakozásait vizsgáló K&H nagyvállalati növekedési index a legutóbbi, második negyedéves felmérésében már az orosz-ukrán konfliktus is bekerült befolyásoló faktorként, és jelenleg a hetedik legfontosabb tényező a vállalatok életében - tájékoztattak a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 30. 11:43, hétfő | Belföld

Bravúros légimentést hajtottak végre a magyar mentősök - Videóval

Tegnap délután egy Somogy vármegyei tó nádasába csúszott az a 25 év körüli férfi, aki beleragadt a jéghideg iszapba. A mentősök helikopterrel mentették ki a szorult helyzetből, súlyos fagyási sérülésekkel került kórházba.

2023. Január 30. 11:41, hétfő | Belföld

Az idei január leghidegebb reggelét mérték hétfőn

Az idei január leghidegebb éjszakája volt a mostani, hétfőre virradóra a Nógrád vármegyei Zabaron mínusz 9,4 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.

2023. Január 30. 11:36, hétfő | Belföld

Több mint 3 millió éves matrica jár le január 31-én

Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hónap utolsó napjáig kell megújítani a mentességeket, kedvezményeket is.

2023. Január 30. 11:35, hétfő | Belföld

Két ember meghalt lakástűzben Győrben

Két ember meghalt hétfő hajnalban egy kigyulladt győri lakásban - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.